Backlink

Disavow Aracını Kullanmadan Önce Bilmeniz Gerekenler

Backlink profiline baktınız ve bir sürü şüpheli link mi gördünüz? Bundan sonra ne yapacağını merak ediyor olabilirsiniz. Aklınıza ilk gelen soru oldukça açıktır: Bu linkleri reddetmeli miyim? Onları böylece bıraksam ne olur?

Bu yazıda tüm bu sorularınıza cevap bulmuş olacaksınız. Bir backlinkin kaldırılıp kaldırılmayacağını belirlemek için okumaya devam edebilirsiniz. Biraz ilerledikçe yapmanız gereken hızlı ve basit işlemler konusunda fikir sahibi olacaksınız.

1. Google Reddetme Yaparken Dikkatli Olmanızı Önerir

Google çalışanlarından biri olan John Mueller site yöneticileri ile yaptığı bir toplantı sırasında Disavow aracını nadiren kullanmanın en iyi yöntem olduğunu söylemiştir. Yalnızca reddetmek istediğiniz tehlikeli linkler söz konusu olduğunda ve diğer tüm seçenekler yanıt vermediğinde bunu yapmanızı tavsiye etmektedir.

John Mueller’e göre Google’ın Disavow aracını kaldırma gibi bir düşüncesi var. Ancak araç hala kullanılmaktadır. Bu nedenle, Google’dan daha iyi bir şey çıkana kadar bu aracı kullanmak akıllıca olacaktır.

Şu anda, Google kullanımını teşvik etmediği için bir link reddetme aracı olan Disavow aracı Google Search Console’da gözükmemektedir. Bu araca ulaşmak için Google’a gidip “disavow links” veya “disavow tool” şeklinde arama yapmanız gerekmektedir.

Aracı bulduğunuza göre bu aracı ne zaman kullanmanız gerektiğini düşünüyor olabilirsiniz. Kötü link oluşturma gibi bir stratejiye bulaştıysanız bu aracı kullanabilirsiniz. Ayrıca, spam tarzı yorumlardan ve forumlardan sürekli link aldığınızı görüyorsanız link profilinizi temizlemek için bu aracı kullanabilirsiniz.

2. Reddetme İşlemi Linklerden Kurtulmanızı Sağlamaz

Disavow aracını kullanarak link reddetmek o linklerden tamamen kurtulmanızı sağlamaz. Linkleri reddetmek sadece onların sıralamanız üzerindeki etkisini ortadan kaldıracaktır. Google bu linkleri görmezden gelir ve böylece arama motoru sonuç sayfasındaki sıralamanızı etkilemelerine izin vermez.

Linklerin gerçekten kaldırılmasını istiyorsanız linki veren sitenin yöneticisine ulaşmanız ve bunların elle kaldırılmasını talep etmelisiniz. Ancak bu garanti bir çözüm olmasa bile linkleri kaldırmanın tek yolu budur. Bu yüzden vazgeçmek estetik bir önlem değildir. Link profilinizi incelemeye çalıştığınız bunlar görünmeye devam ederler.

404 hatası oluşturarak linkin hedef aldığı sayfayı kaldırmak isterseniz link yine görünmeye devam edecektir. Linkleri kaldırmak için site yöneticisini linki kaldırmaya ikna etmeniz gerekir. Bu sayede ilgili linkleri link profilinizde görmekten kurtulabilirsiniz.

3. Her Şüpheli Linki Reddetmeniz Gerekmez

Özellikle sitelerine zarar veren bir bir manuel işlem veya algoritma kaynaklı ceza ile uğraşan site yöneticileri linkler hakkında gerçekten paranoyak hale gelebilecektir.

Farklı dilden veya alakasız sitelerden linkler görürler. Bunları gördükleri zaman onların hemen kötü olduğunu nitelendirirler ve onları reddetme yoluna giderler. Ancak size trafik getiren, PageRank değeri taşıyan ve arama motoru sonuç sayfasındaki sıralamanıza katkıda bulunan bir link söz konusu olduğunda ekstra düşünmeniz gerekmektedir.

Bu linkleri reddettiğiniz zaman onların getirdiği tüm avantajları kaybetmiş olacaksınız. Bu nedenle, linklerin sitenize zarar verdiğini düşündüğünüz için reddetme yoluna gitme fikrinizi artık bir kenara bırakmalısınız. Bu işlemi yalnızca gerçekten kötü linkler söz konusu olduğunda yapmaya çalışmalısınız.

Google Disavow Aracı Link Reddetme

Disavow Aracı Ne Zaman Kullanılır?

Kısa cevap, Google Disavow aracını kullanmanız gereken yalnızca birkaç özel durumun olduğudur. Kullanmanız gerektiğinden emin değilseniz bu aracı kullanmaya çalışmamalısınız. Bu aracı kullanmaya karar verirken birkaç şeyi göz önünde bulundurmalısınız.

Öncelikle, hızlı bir link denetimi yapmanız ve sitenize zarar veren linkleri tespit etmeniz gerekir. Kötü olanı dikkatlice seçmeniz gerekir. Çünkü yanlış linki kaldırmış olursanız sitenizin sıralamasında çeşitli düşüşler yaşayabilirsiniz. Bu nedenle dikkatli olmalısınız.

İkincisi, Disavow aracına başvurmadan önce size link veren sitelerin sahipleriyle iletişime geçerek kötü linkleri manuel olarak kaldırmaya çalışmalısınız. Linkleri reddetmek için ilk denemeniz gereken yöntem bu olmalıdır. Bu çok zahmetli bir görev gibi görünebilir ancak doğru şekilde yaklaşım sergilediğiniz zaman sonuç alabilirsiniz.

1. Trafik ve Sıralamada Çarpıcı Bir Düşüş Varsa

Açıkçası, trafikte ve sıralamada çarpıcı bir düşüş sitenizde bir sorun olduğunu gösterir. Ancak, sitenizin linklerini reddetmek için acele etmemelisiniz. İlk önce sorunun ne olduğundan emin olmalı ve harekete geçmeden önce tüm durumları kontrol etmiş olmalısınız.

Doğal olmayan linkleri reddetme kavramının tümü sıralamanız konusunda size olumsuz etki edebileceğinden ciddiyetle yapılması gereken bir iştir. Bu işlem aceleyle yapılmamalıdır.

Kötü linkleri ayıklamak için zaman ayırmalı ve yalnızca reddetmek istediğiniz linklerden tam anlamıyla eminseniz bir Disavow aracı dosyası oluşturmalısınız. Zararlı linkleri manuel olarak kaldırmayı düşünmelisiniz. Çünkü Google’a göndermiş olduğunuz dosyanın ne zaman işleme alınacağı net olarak belli değildir.

2. Negatif SEO Linkleriyle İstila Edildiğinizde

Siteniz bir negatif SEO saldırısına maruz kaldıysa sitenize gelen kötü linklerle bağınızı koparmak için onları reddetmeyi düşünebilirsiniz. Sitenizin ne zaman saldırıya uğradığını bilmiyorsanız link profilinizi incelemelisiniz.

Çeşitli link analiz araçlarını kullanarak sitenizdeki linklerin değerlerine göz atabilirsiniz. Değerleri düşük olan ve spam olarak görülen linkleri reddetmek sitenize yardımcı olacaktır. Ancak tam olarak saldırının ne zaman başladığını iyi tespit etmeniz gerekmektedir.

3. SEO Çalışmalarında Spam Link Kullanıldığında

Site yöneticileri çoğu zaman SEO işlerini yapmak için çeşitli ajanslarla veya kişilerle çalışırlar. Çalışacağınız SEO uzmanını doğru seçmezseniz sitenizin sıralamasını yükseltmek için çeşitli siyah şapka yöntemlerle karşı karşıya kalabilirsiniz.

Bu siteniz için bir risk demektir. Siyah şapka yöntemlere başvurmak kurtulması oldukça zor olan manuel bir işlem cezası ile sonuçlanabilecektir. SEO uzmanının Google’ın sunmuş olduğu yönergelere uygun teknikler kullandığından emin olmalısınız. Spam linklerle karşılaştığınız zaman Disavow aracını kullanarak bu linkleri reddetme yoluna gidebilirsiniz.

4. Sitenize Manuel İşlem Uygulandığında

Manuel işlemler sıkça göreceğiniz bir şey değildir. Bunlarla nadiren karşılaşırsınız. Ancak siteniz bu işlemlerden biriyle karşı karşıya kaldıysa Disavow aracını kullanmayı düşünebilirsiniz. Manuel işlemler linklere ek olarak zayıf içerik ve kullanıcı tarafından oluşturulan spam ile ilgili olabilecektir.

Sitenizi manuel işlem açısından kontrol etmek istediğiniz zaman Google Search Console’a giriş yapmalı ve sol menüde yer alan Manuel İşlemler seçeneğine göz atmalısınız. Burada herhangi bir uyarı görürseniz sitenize manuel işlem uygulanmış demektir. Manuel işlemlere yönelik problemleri ortadan kaldırmalı ve daha sonra Google’a yeniden değerlendirme talebi göndermelisiniz.

5. Diğer Durumlar

Elbette bazı durumlarda Disavow aracını kullanma konusunda çok iştahlı olabilirsiniz. Örneğin sitenize link veren bir sitede virüs veya kötü amaçlı yazılım olduğunda sitenize hiçbir değer katmadığından bu linkleri reddetme yoluna gidebilirsiniz.

Ancak, bu linkler toplam link miktarınızın %1’ini veya daha azını oluşturuyorsa bir işlem yapmanıza gerek yoktur. Bu tür linklerin %1’in altında olması demek her şeyin yolunda olduğunu göstermektedir. Ancak siteniz bir saldırı altındaysa bu %1 oranını görmezden gelebilirsiniz.

John Mueller, gelecekteki cezaları önlemek ve iç huzuru sağlamak için linkleri reddetmenin mümkün olduğunu söylemiştir. Bu, site yöneticilerini Google’a link gönderme konusunda ikna eden bir durumdur. Çünkü aksi durumda bir cezalandırma söz konusu olacaktır.

Sitenizde bir manuel işlem söz konusuysa veya herhangi bir şekilde aşırı trafik düşüşü söz konusuysa bu tür linkleri göz ardı edebilirsiniz. Çeşitli linklerle olan bağınızı kopartma konusunda ısrarcı durumdaysanız yavaş yavaş adım atmalısınız. Önce 5-10 link reddetmeli, birkaç hafta beklemeli ve ardından dosyayı güncelleyerek tekrar Google’a göndermelisiniz.

Disavow Aracı Ne Zaman Kullanılmaz?

Genellikle, cevap yukarıda belirtilen durumlar dışında asla Disavow aracını kullanmamak şeklindedir. Bazı insanlar link profillerini temiz hale getirdiklerinden emin olmak için zaman zaman Disavow aracını kullanmanın iyi bir fikir olduğunu düşünmektedir. Ancak yaptıkları tek şey işleri daha fazla karıştırmaktır.

1. Sıralamalarda Önemli Bir Düşüş Olmadığında

Güçlü bir Google sıralama düşüşü yaşamanın nedenleri siteden siteye değişiklik gösterebilir. Genellikle ciddi bir kural ihlali söz konusudur. Fakat bunu yaşamıyorsanız panik yapmamalısınız.

Siz sadece rakip tarafından sıralama dışı tutulmuş olabilirsiniz. Sonuç olarak acele edip Disavow aracını kullanmaya çalışmamalısınız. Rakibinizi analiz etmeye ve izlemeye çalışmalısınız. SEO ve içerik stratejilerinin ne olduğunu görmeye çalışmalısınız. Ayrıca kendi yaklaşımlarınızı geliştirmeye çalışmalısınız.

2. Ceza Olup Olmadığından Emin Olmadığınızda

Manuel bir ceza aldığınızda durum oldukça açık bir şekilde size bildirilmektedir. Özellikle Google’ın Search Console aracını kullanıyorsanız bu konuda bilgi alırsınız. Size karşı yapılan işlemler konusunda doğrudan bilgi alabileceğiniz tek yer burasıdır.

Bu kolay ve anlaşılır olsa bile algoritma cezaları açık bir şekilde tarafınıza bildirilmez. Ceza olup olmadığını görmek için kişisel bir değerlendirme yapmanız gerekecek veya sadece linklerin düşük kaliteli olduğu gerçeğiyle yüzleşeceksiniz. Eğer gerçekten algoritma kaynaklı bir ceza söz konusuysa sitenizin sıralamasına zarar veren şeyin ne olduğunu bulmalısınız.

3. Sıralamada Küçük Bir Düşüş Olduğunda

Yolunuzda küçük bir tümsek olabilir. Her zaman tahmin edilemeyecek bir sıralama akışı yaşayabilirsiniz. Altın bir kural olarak Google’dan ceza aldığınızı açıkça belirten bir mesaj yoksa veya doğal olmayan bir link profiliniz olduğunu biliyorsanız acele etmemelisiniz.

Sıralamanızın birkaç gün içerisinde kendiliğinden düzelebileceğini bilmelisiniz. Ayrıca arama motoru sıralamasında küçük bir düşüş sitenize gelen düşük kaliteli linklerin sayısının artmasından dolayı yaşanabilecektir.

Genellikle, bir algoritma güncellemesinden sonra algoritmaya dayalı bir ceza verilmektedir. Elbette, bazen güncellemeden çok daha sonra ceza almanız söz konusu olabilecektir. Ancak genellikle durum bunu işaret ediyorsa pek yakında bir manuel işlemle karşılaşabileceğinizi bilmelisiniz.

Google’ın algoritmasında bir güncelleme olup olmadığından emin olmak için son gelişmeleri takip etmelisiniz. Bunu yaparken algoritmanın ne hakkında olduğunu kontrol etmelisiniz. Google size bu konuda pek bilgi vermez. Bu nedenle çeşitli kaynaklardan yararlanmayı düşünmelisiniz.

4. Test Amaçlı

Google’ın Disavow aracını ne zaman kullanmanız gerektiğine dair son tavsiye budur. Yalnızca aracın nasıl kullanılacağını görmek istediğiniz zaman onu kullanmaya çalışmalısınız. Ancak bir şeyler bozuk değilse düzeltmeye çalışıp olanı daha fazla bozmamalısınız.

Disavow aracı gelişmiş bir özelliktir. Kullanıcılar ne yaptıklarını bilmediği sürece bu aracı kullanmamalıdırlar. Çünkü oldukça risklidir ve araç kullanıldıktan sonra oluşacak olumsuz etkileri ortadan kaldırmak çok kolay olmayacaktır.

Yukarıda yer alan senaryolardan birisi geçerli olmadığı sürece bu aracı kullanmaya çalışmamalısınız. Sitenize gelen her linkten vazgeçmeyi düşünmemelisiniz. Çünkü bugün düşük kaliteli olan bir link gün geçtikçe değer kazanacak bir yer haline dönüşebilecektir.

Disavow Aracı Nasıl Kullanılır?

Sitenize gelen kötü linklerden kurtulmak istediğinize göre artık Disavow aracını kullanabilirsiniz. Bu aracı kullanmak için tüm linkleri bir .txt dosyasında tutmanız gerekmektedir. Bu nedenle önceliğiniz siteniz için zararlı olan linkleri bulmak olmalıdır.

Bunu yapabilmek için bir link analiz aracına ihtiyacınız olacaktır. Ahrefs bu konuda kullanabileceğiniz en gelişmiş araçtır. Aynı zamanda Moz’un Open Site Explorer aracını veya Monitor Backlinks aracını kullanabilirsiniz.

Sitenizi bu araçlardan herhangi birinde taranmasını sağladıktan sonra sitenizin sahip olduğu linklerle ilgili değerlere ulaşabilirsiniz. Değerleri incelerken araçlar tarafından düşük kaliteli gözüken linkleri bulmaya çalışmalısınız.

Linkleri bulduktan sonra her satırda bir link olacak şekilde onları bir .txt dosyasına eklemelisiniz. Şimdi yapmanız gereken Google’ın Disavow aracını kullanmaktır. Disavow aracını bulup Google hesabınızla giriş yaptıktan sonra oluşturduğunuz .txt dosyasını Google’a göndermeniz gerekir.

Detaylı bilgi almak için şimdi https://support.google.com/webmasters/answer/2648487?hl=tr bağlantısını takip edebilirsiniz. 🙃

Araç sayfasından giriş yaptıktan sonra karşınıza çıkacak pencereden link reddetmek istediğiniz sitenizi seçmeli ve “Disavow Links” butonuna basmalısınız.

Butona bastıktan sonra Google sizi “Disavow Links” adını taşıyan bir sayfaya yönlendirecektir. Burada yer alan Disavow Links butonuna basarak dosya yükleme penceresini açmalısınız. Daha sonra oluşturduğunuz .txt dosyasını seçmeli ve Submit butonuna tıklayarak linkleri Google’a göndermelisiniz.

Sonuç

Adımları doğru şekilde takip ettiyseniz Disavow aracını nasıl kullanacağınızı öğrenmişsiniz demektir. Bu aracı her zaman kullanmanıza gerek yoktur. Gerçek anlamda sitenize zarar veren bir link söz konusu olduğunda kullanmayı denemelisiniz. Bunun için sitenize ait linkleri en iyi şekilde analiz etmeniz gerektiğini unutmamalısınız.

Furkan GÖKÇÖL

Zamanın başlangıcında kendimi acil sağlık sektöründe geliştirmiştim. Ancak tam şu anda dijital pazarlama ve özellikle de arama motoru optimizasyonu konusunda kurumsal firmalara ileri düzey çözümler sunuyorum. Bütün bu yoğun serüvene istinaden şu an Nişantaşı Üniversitesi'nde Yeni Medya son sınıf; Psikoloji üçüncü sınıf öğrencisi olarak akademik hayatıma devam ediyorum.

İlgili Makaleler

10 Yorum

  1. Furkan Bey, Web sitem bütün anahtar kelimelerde düşüş yaşadı. Yalnız Reddetme işlemini uygularken tüm bağlantıları mı? yoksa sadece zararlı olan linkleri mi reddediyor? Bu konuda bilgi verirseniz sevinirim. Teşekkür ederim.

    1. Merhaba Ertuğrul Bey, öncelikle değerli yorumunuz için teşekkür ederim. Anahtar kelimelerinizde düşüşünüzü sadece gelen bağlantılarınız ile ilişkilendirmemeniz gerektiğini belirtmek isterim öncelikle. Disavow aracı ile gelen bağlantılarınıza reddetme işlemi sağlarken; hazırlamış olduğunuz “.txt” belgesine reddetmek istediğiniz bağlantıları girebilirsiniz. Yani burada tümünü reddetmek ya da sadece zararlı olanlara işlem sağlamak tamamen size kalmış bir durum. Şunu da mutlaka belirtmek isterim bu araç çok dikkatli kullanmanız gereken ve son çare olarak kullanmanız gereken bir araçtır.

  2. Bu güzel paylaşım için çok teşekkür ediyoruz. Doğru bilgileri alarak daha başarılı işler gerçekleştirmemizde rolünüz büyük olacak.

  3. Bir web sitesinden oldukça fazla backlink almışım, spam skoeu yüzde 10 bunu backlink sayısının birde 1.2kya çıkmasıyla anladım. Bu sorunu nasıl çözebilirim.

  4. Seo ve backlink konularında bilir bilmez birçok işlem yapmaya çalıştım bu güne kadar hiç sonuç alamadığı düşünüyorum. Aslına her işi uzmanına bırakmak en iyisi ama ekonomik olarak da zorlayıcı işlemler oluyor. Bu yazıyı da okuduk ama bakalım neler yapabileceğim. Fırsat verenlere selam.

  5. Merhaba
    Backlink dalgalanmasını önlemek amacıyla bazı aylar gelen backlinkleri disavow edip, diğer aylar zararsız olanları disavow listesinden kaldırsak zararlı bir iş mi olur?

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu