SEOTeknik SEO

Tarama Bütçesi Nasıl İyileştirilir?

Arama trafiği genellikle mevcut olan en iyi ücretsiz trafik kaynağı olarak adlandırılır. Harika ve optimize edilmiş içerik oluşturursunuz, bunlar arama motorları tarafından taranır ve en sonunda sıralama almaya başlarlar. Tüm süreç kağıt üzerinde oldukça basittir ve birçok insanın bir sitenin taranması ile ilgili endişe duymasını gerektirecek bir şey yoktur. Asıl soru şudur: Google’ın sitenizi nasıl taradığı konusunda ne zaman endişe duymaya başlamalısınız?

Bu iyi bir soru. Bu yazıda, tarama bütçesinin ne olduğunu, ne zaman ve neden önemli olduğunu sorularına çeşitli cevaplar ve tarama bütçenizi iyileştirmek için birçok yol bulabilirsiniz. Böylece sitenizdeki doğru sayfaların dizine eklenmesini sağlayabilirsiniz.

1. Tarama Bütçesi Nedir?

Tarama bütçesi, sitenizdeki Googlebot’un tarayabileceği URL’lerin sayısıdır. Sitenizin tarama bütçesini anlamaya çalışırken göz önünde bulundurmanız gereken iki önemli faktör vardır:

  • Google’ın sitenizi ne kadar hızlı tarayabildiğini belirten tarama hızı sınırı.
  • Google’ın URL’lerinizin önemini değerlendirdiği tarama talebi ölçütü.

Bu faktörler birlikte ele alındığında tarama bütçenizi oluştururlar. Tarama hızı sınırı son derece yüksek ayarlanmış durumdaysa ve tarama talebi de yüksekse, sunucu kaynak tahsisi ile ilgili sorunlarla karşılaşabilirsiniz. Yoğun Googlebot etkinliği, sitenize gelen ziyaretçiler için kötü bir deneyim yaratabilir. Sitenizin taranabilmesi için 1000’den az URL varsa bu sizin için büyük bir problem olmayacaktır.

Tarama bütçesi, büyük bir siteniz veya filtreli arama işlemine sahip bir e-ticaret mağazanız gibi çok URL üreten bir siteniz olduğunda önem kazanır.

Tarama Bütçesi Nedir ve Nasıl İyileştirilir?

2. Tarama Bütçesini İyileştirecek Yollar

Googlebot üzerinde kontrol sahibi değilsiniz. Ancak onun siteniz ile etkileşime geçmesi üzerinde kontrol sizdedir. Tarama bütçenizi etkileyen birkaç faktör vardır. Bu faktörler optimize edildikleri zaman genel tarama bütçeniz iyileştirilmiş olacaktır. Böylece doğru sayfaların dizine eklendiğinden emin olabilirsiniz.

2. 1. Sitenizi Hızlandırın

Bu, tarama bütçesinden bağımsız olarak yapmanız gereken bir şeydir. Daha hızlı bir site, sitenize gelen ziyaretçiler için daha iyi bir kullanıcı deneyimi sağlamanız anlamına gelir. Googlebot, çok fazla sunucu kaynağı kullanmadan çalışmalarını mümkün olduğu kadar çabuk yapmaya çalışır. Googlebot bir sitenin yavaşladığını fark ederse tarama işlemini azaltır veya tamamen durdurur. Bu durumda önemli sayfaların taranmadan atlanması söz konusu olur.

Yavaş bir site için birkaç hızlı düzeltme seçeneği vardır:

  • Googlebot’un kaynaklara daha hızlı bir şekilde erişmelerine yardımcı olacak bir CDN kullanabilirsiniz.
  • Dosyaları ve görüntüleri sıkıştırabilirsiniz, böylece sayfalar daha küçük olur ve daha hızlı yüklenirler.
  • Daha iyi hosting yatırımı yapabilirsiniz. Dünyadaki tüm optimize çalışmalarını yapmak mümkündür ancak hosting yetersiz kaldığı zaman önemli kazançlar elde etmeniz mümkün olmayacaktır.
  • Tarayıcı önbelleğini ayarlamayı düşünebilirsiniz.

2. 2. Önemli Sayfaları Derinleştirin

Artık Google, daha derinlemesine içerikleri tercih etmektedir. Google’ın görevi arama yapanlara mümkün olan en iyi içeriği göstermektir. Bir içerik parçası daha uzunsa ve görüntü ve diğer zengin medya ögelerini içeriyorsa bir aramayı tatmin olasılığı daha yüksektir. Elbette içeriğin hala iyi olması gerektiğini unutmamalısınız.

Bir sayfadaki kelimenin sayısı arttıkça taranması ve dizine eklenme olasılığı artış gösterir. 300 kelimenin altındaki zayıf sayfalar, zamanın %20’sinden daha az dizine eklenirler. Zayıf sayfalar için pek çok düzeltme seçeneği vardır ama uygulanabilir en önemli seçenek bellidir. Bunlar tam anlamıyla hazır olmadıkları sürece onları dizine eklemeyi düşünmemelisiniz. İçeriklerin önemli olmasını sağlamak için onları daha uzun ve daha ayrıntılı hale getirmelisiniz.

2. 3. Sonsuz Boşlukları Kaldırın

Sonsuz boşluklar, sitenizde teknik olarak sonsuza kadar devam edebilecek yerlerdir. Örneğin, takvimi olan bir rezervasyon sayfanız varsa, ziyaretçi istediği sürece bir sonraki sayfa düğmesine tıklamayı tercih edebilecektir. Googlebot açısından bu zarar vericidir ve tarama bütçenizin önemsiz sayfalarla veya içerikle tüketilmesi anlamına gelecektir.

Bunun olmasını önlemek için sonsuza dek devam edebilecek dinamik kategorileri ortadan kaldırmak için robots.txt dosyasını kullanmalısınız. Takvim gibi varlıkları nofollow yapmalı ve linkleri biçimlendirmek için Google tarafından sağlanan URL Parameters Tool aracını kullanmalısınız. Böylece Googlebot önemsiz olanları doğru şekilde görmezden gelebilecektir.

2. 4. 404 Hatalarını Ortadan Kaldırın

Bir sunucu artık bulunmayan bir sayfa için 200 OK yanıt kodunu kullandığında bir soft 404 oluşur. Gerçekte ise bir 404 Not Found yanıt kodunu geri göndermesi gerekir.

Soft 404 hatalarıyla ilgili temel sorun, Googlebot’un sitenizin özgün içerikli kısımlarını taramak yerine bu tür sayfaları taramaya öncelik vermesidir. Sonunda, Googlebot başka bir siteye geçecektir ve sayfalarınız zamanında dizine alınmayacaktır. Bunun için sitenizi Soft 404 hataları için tarama yoluna gitmelisiniz. Eğer doğru sayfaya çıkıyorlarsa sunucunun getirdiği kodu düzeltmeye çalışmalısınız.

Sonuç

Tarama bütçesi, genel iş stratejinizde önemli bir faktördür. Bunu görmezden gelmek doğru bir yaklaşım değildir. Geniş bir URL koleksiyonu oluştururken veya siteniz normal işlem sırasında dinamik içerik oluştururken bunu göz önünde bulundurmalısınız. Öyleyse, tarama bütçenizi iyileştirmek ve en önemli sayfaların Googlebot tarafından dizine eklenmesini sağlamak için size sunulan bu önerileri uygulamaya çalışmalısınız.

Furkan GÖKÇÖL

Zamanın başlangıcında kendimi acil sağlık sektöründe geliştirmiştim. Ancak tam şu anda dijital pazarlama ve özellikle de arama motoru optimizasyonu konusunda kurumsal firmalara ileri düzey çözümler sunuyorum. Bütün bu yoğun serüvene istinaden şu an Nişantaşı Üniversitesi'nde Yeni Medya son sınıf; Psikoloji üçüncü sınıf öğrencisi olarak akademik hayatıma devam ediyorum.

İlgili Makaleler

7 Yorum

  1. Değerli bilgiler paylaşıyorsun biz okurlarınla. Özellikle SEO nedir yenilir mi içilir mi şeklinde soruları olan insanlara öğretiyorsun bu işi. Umarım yeniden yazmaya başlarsın!

    1. Merhaba, yorumunuz ve düzel düşünceleriniz için size çok teşekkür ederim. Lütfen takipte kalın, çok kısa süre içerisinde bir içerik serisi yayına alacağım. 🙂

  2. Hocam elinize sağlık çok yararlı bi yazı olmuş hosting kısmı çok önemli etkenlerden biridir ne yazikki çok kaliteli hostinglerde aşırı pahalı .

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu