İçerik PazarlamaİncelemeSEO

2021 Yılında İçerik İçin 5 SEO Trendi

Değerli ziyaretçilerim, okuyacağınız bu değerli içeriğim yeni nesil SEO çalışması sunan ixirSEO’nun katkılarıyla derlendi. Şimdiden keyifli okumalar dilerim. 😊

Çok önceden birden fazla yararlı özelliğe sahip harika bir ürün oluşturmak, rakipleri aşmak ve müşterileri satın alım gerçekleştirmeye ikna etmek için yeterliydi. Bir üründe ne kadar fazla özellik varsa kullanıcıların gözünde o ürün bir o kadar iyiydi.

Artık o günler geride kaldı. Niş içinde en iyi ürüne sahip olabilirsiniz. Ancak hedef kitleniz onu online ortamda bulamadığı sürece bu iyi olma durumu pek bir anlam ifade etmeyecektir.

Bugünlerde herhangi bir işletme için arama motoru sonuç sayfasında ilk 10 içerisinde yer almak şarttır. Arama yapanların yaklaşık %90’ı yerel arama sonuçlarında ilk sayfada yer alan işletmeleri tercih etmektedir.

İşletmeniz ne tür bir işletme olursa olsun Google’da daha üst sıralarda yer almak isteyebilirsiniz. Bunun için önceliğiniz site içeriğine olabildiğince dikkat etmek olmalıdır.

Sitenizde yer alan içerik son derece önemlidir. İçerik için SEO çalışması yapmak potansiyel olarak arama motorlarında daha üst sıralarda yer alabilmek ve arama motoru trafiğini çekebilmek anlamına gelir. İçerikleri Google araması için optimize etmek ve insanlara aradıklarını bulmalarına yardımcı olmak için doğru anahtar kelimeleri kullanmanız gerekir.

SEO sürekli değişen ve gelişen bir yapıdadır. Rakipleriniz ile aynı hedef kitleye hitap ettiğinizi unutmamalısınız. Rakiplerinizden önde olmak için son dönemde geçerli olan tüm trendleri bilmeli ve bunları pazarlama stratejinize en iyi şekilde uyarlamalısınız.

1. Gelişmiş Okunabilirlik

Günümüzde insanlar sürekli bir bilgi akışına maruz kalırlar. Bu nedenle insanların ortalama dikkat süresi önemli ölçüde azalmıştır. Artık insanlar bir şeylere yaklaşık 8 saniye odaklanmış bir biçimde kalabilmektedirler. Modern kullanıcılar sabırlı değildirler. Bu birçok pazarlamacı için büyük bir problemdir.

Kullanıcılar ne okuyacakları konusunda son derece seçici davranırlar. Sizin sitenizden bir şeyler okumayı tercih ettiklerinde sitenize bağlı kalmaları önemlidir. Bu nedenle oluşturduğunuz içeriği daha okunaklı hale getirmeniz gerekir.

Ziyaretçiler sitede kaldıkça sayfalarda harcanan ortalama süre artış gösterir. Sonuç olarak, Google insanların sayfayı ne kadar uzun süre ziyaret ettiğine dikkat ettiği için site içerikleri arama motorlarında daha üst sıralarda yer alabilecektir.

Site içeriklerini okunabilirlik için optimize etmek istiyorsanız şunlara dikkat etmelisiniz:

  • Alt başlıkları kullanmalısınız.
  • Okuyucuların sitedeki içeriğe bağlı kalması için kısa paragraflar yazmalısınız.
  • Madde işaretlerini kullanmalısınız.
  • Ara durak noktaları kullanmalısınız.
  • Önemli cümleleri vurgulamalısınız.

2. Sesli Arama

İnsanlar internet ortamında dolaşırken artık daha fazla hareket halindedirler. Bu nedenle fazla zaman harcamadan aradıkları bilgiyi bulmaya çalışırlar. Hareket halinde oldukları için sorgularını yazmakla uğraşmak istemezler. Bunun yerine sesli aramayı kullanırlar.

2020 yılına kadar kullanıcılar tarafından gerçekleştirilen aramaların yaklaşık %50’sinin sesli arama olacağı tahmin edilmektedir. Bu nedenle, geleceğe hazır olmak için oluşturduğunuz içerikleri sesli arama için optimize etmeniz gerekir.

Uzun olan bir hikayeyi kısaltmak adına sitenizin içeriğini sesli arama için optimize etmelisiniz:

  • Doğru dili kullanmalısınız. Kullandığınız dil doğal ve insanların günlük yaşamda kullandığı konuşma dili olmalıdır.
  • Büyük veri tabloları kullanmaktan olabildiğince kaçınmalısınız.
  • İçerikleri paylaşılabilir hale getirmelisiniz. Yüksek oranda sosyal medya etkileşimini içeren içerikler sesli aramalarda daha üst sıralarda yer alırlar.
  • Öne çıkan snippet kısımlarında yer almaya çalışmalısınız.

Metni sese dönüştürün ve baştan başlayın. İnsanlar sesli aramayı kullanırken buldukları bilgileri sesli olarak dinlemek isterler. Onların bu ihtiyaçlarını karşılayarak site içeriğini daha kullanışlı hale getirmelisiniz.

3. Mobil Optimizasyon

İlk önce bilmeniz gereken önemli bir veri var. 2018 yılında dünya çapındaki tüm site trafiğinin %52’si mobil cihazlara aittir. Dahası bu oran gün geçtikçe artış göstermeye devam edecektir.

Mobil internet kullanımının artmasıyla birlikte bugünlerde internet ortamında gezinmek için insanların mobil cihazları masaüstü cihazlardan daha sık kullanması şaşırtıcı değildir.

Pazarlamacılar artık siteleri ve site içeriğini mobil için optimize etmek zorundadırlar. Küçük metinler, küçük bağlantılar, düşük kaliteli görüntüler ve hatalı gezinti ögeleri mobil cihazlar için optimize edilmemiş içeriklerden sadece birkaçıdır.

Site içeriklerini blog alanında yayınlamadan önce içeriklerin mobil cihazlar için optimize edildiğinden emin olmalısınız:

  • Başlıkları kısa tutmalısınız.
  • İçeriğe ait metni yakınlaştırmadan okunabilir hale getirmelisiniz.
  • İçerikleri dokunulabilir ekranla uyumlu hale getirmelisiniz.
  • Görseller için doğru dosya biçimini kullanmalısınız.

4. Video İçerikler

Metin içerikler muhtemelen en yaygın SEO içerikleri olsa bile birçok pazarlamacı Google’da daha üst sıralarda yer almak için video içerikleri kullanma yoluna gider. Bununla birlikte, video pazarlamayı kullanarak müşterilerin taleplerini karşılamak bir çözüm haline gelmiştir.

Yapılan araştırmalar bu durumu destekler niteliktedir. Elde edilen verilere göre video içerikler her geçen gün daha önemli hale gelmeye devam etmektedir:

  • Online etkinliklerin üçte biri video izleyerek geçirilmektedir.
  • Video kullanan pazarlamacılar video kullanmayanlara göre %50 daha hızlı gelir elde etmektedir.
  • Video içerikler arama motoru sonuç sayfasından elde edilen organik trafikte %150 artış sunmaktadır.

Birçok insan için video diğer içerik türlerinden daha ilginç ve daha ilgi çekicidir. Hedef kitlenizin ilgisini çekip onların dikkatini yakalamaya çalışmalısınız. Bunu başardığınız sürece kullanıcılara istediklerini verebilir ve onların ihtiyaçlarını karşılayabilirsiniz. Böylece işinizi büyütebilirsiniz.

Yapılan araştırmalar kullanıcıların her zaman daha fazla video içerikle karşılaşmak istediklerini göstermektedir. Rakiplerinizden bir adım önde olmak için video içerik oluşturmanız gerekir. Dahası, Google’ın oluşturduğunuz video içerikleri anlaması için onları SEO için optimize etmeniz gerekir:

  • Anahtar kelimeleri kullanarak video içeriğiniz için bir açıklama yazmalısınız.
  • Daha fazla kullanıcı çekmek için bir harekete geçirici mesaj kullanmalısınız.
  • Oluşturduğunuz videoya eşlik edecek bir blog yazısı yazmalısınız.

5. Farklı Anahtar Kelime Türleri

Doğru anahtar kelimeleri kullanmak her zaman önemlidir. Site içi SEO çalışmalarınız doğru anahtar kelimelere dayanıyorsa hedeflerinize ulaşmanız daha olasıdır. Çünkü bu sayede daha fazla site trafiği, daha fazla potansiyel müşteri ve daha fazla satış imkanı elde etmiş olursunuz. Ancak, Google’ın sizi cezalandırmasını istemiyorsanız anahtar kelime doldurma yönteminden uzak durmalısınız.

Bunun yerine içeriğin daha iyi anlaşılmasına yardımcı olacak anlamsal olarak ilişkili farklı anahtar kelimeler kullanmaya çalışmalısınız. Oluşturduğunuz içerik için kullanmanız gereken doğru anahtar kelimeleri bulmak için fikrinizi Google’da aratmanız yeterlidir.

Google’ı memnun etmek ve ziyaretçi çekmek için insanların Google’da arama yapmak için kullandıkları anahtar kelimeleri bulmalı ve mevcut eğilimlere uyum sağlamalısınız. Anahtar kelime eğilimleri sürekli değişir, büyür ve gelişir. Bu nedenle yeni içerik planlarken ve mevcut içeriği optimize ederken anahtar kelime araştırması yapmalısınız.

SEO, Google algoritmaları ve içerik tüketimi her zaman değişim gösteren şeylerdir. Bu nedenle içerikler için sürekli yeni SEO eğilimleri ortaya çıkar. Google’da daha üst sıralarda yer almak istiyorsanız bu eğilimleri bilmeniz ve uygulamanız gerekir.

Rakiplerinizden daha başarılı olmak için SEO trendlerinden ilk siz haberdar olmak istemez misiniz? 🚀 Cevabınız evet ise hemen: https://furkangokcol.com/seo/ bağlantısını yer imlerinize kaydetmenizi rica edeceğim. Çünkü ben son SEO trendlerini herkesten önce siz değerli ziyaretçilerim için paylaşmaya çalışacağım. 😎

Furkan GÖKÇÖL

Zamanın başlangıcında kendimi acil sağlık sektöründe geliştirmiştim. Ancak tam şu anda dijital pazarlama ve özellikle de arama motoru optimizasyonu konusunda kurumsal firmalara ileri düzey çözümler sunuyorum. Bütün bu yoğun serüvene istinaden şu an Nişantaşı Üniversitesi'nde Yeni Medya son sınıf; Psikoloji üçüncü sınıf öğrencisi olarak akademik hayatıma devam ediyorum.

İlgili Makaleler

9 Yorum

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu