SEO

Google Search Console ve SEO: Kapsamlı Rehber

Bu kapsamlı rehberde Google Search Console’un temel bölümleri hakkında bilmeniz gereken hemen hemen tüm bilgilere ulaşabileceksiniz. Elbette her şey bilgilerle sınırlı kalmayacak. Aynı zamanda elde ettiğiniz bilgileri nasıl kullanabileceğinizi öğreneceksiniz.

Google Search Console’da hangi raporlara bakarsınız? Sitenize gelen linklere mi? Herhangi bir 301 yeniden yönlendirmesi uygulayıp uygulamamanız gerektiğini öğrenmek için tarama hatalarına mı? Yoksa URL parametrelerini ayarlamak için genel verilere mi?

Hemen hemen her şey için Google Search Console’u kullanma şansınız olacaktır. Önceden Google Webmaster Tools olarak bilinen bu araç, 2015 yılında gerçekleştirilen yeniden planlama ve markalaşma ile birlikte Google Search Console adını almıştır.

Hemen hemen her yıl Google bize Google Search Console’da takip edebileceğimiz yeni araçlar, analizler ve veriler sunmaktadır. 2019 yılı itibariyle Google Search Console (kısaca GSC) beta sürümünden çıkarak normal versiyonuyla işlev göstermeye devam etmiştir.

Sitenizde AMP hatalarının fazlalığı söz konusu olduğunda bu araçla epey bir vakit geçirmeniz gerekebilir. Diğer taraftan, Google algoritma güncellemesi ile hedeflenmiş bir siteye sahip olduğunuzda epey bir uğraşmanız gerekebilir.

Bunun dışında Google Search Console kopyala ve yapıştır verilerin ötesine pek geçmez. Bunu daha düz bir şekilde anlatmak gerekirse, onu standart kullanımın ötesinde bir şeyler yaparken görmeniz pek olası değildir. Şimdi size bir yardım eli uzatmak için GSC’nin derinlerine inmeye başlayacağız.

Ön İzleme

Google Search Console’daki genel bakış raporu üç ana rapor içermektedir: Performans, Kapsam ve Geliştirmeler. Bunlarla ilgili daha sonra detaylı bilgi verilecektir. Ancak her ne olursa olsun bu üç seçenek Google Search Console’da inceleyeceğiniz ilk üç seçenek olacaktır.

Ön İzleme

URL Denetimi

URL denetim aracı nedir? URL denetim aracı, Google’ın sitenizi nasıl gördüğünü görebileceğiniz bir araçtır. Bu nedenle birçok site yöneticisinin favori araçlarından biridir. Bu araç, Google’ın sitenizi nasıl oluşturduğunu test etmenize olanak tanır.

Yeni bir blog yazısı yayınlamanız veya bir sayfayı yeniden tasarlamanız durumunda bu URL denetleme aracını kullanabilirsiniz. Bunu Google’ın sayfayı yeniden taramasını sağlamak ve Google’a sinyal vermek üzere URL’yi göndermek için kullanabilirsiniz.

Bu aracı kullanırken iki farklı seçeneği kullanabilir hale gelirsiniz. Bunlardan ilki “Getir” adını taşır. Getir seçeneğini tıkladığınız zaman Google’ın aldığı HTTP yanıtı görürsünüz. “Getir ve Oluştur” seçeneğine tıklarsanız sayfanızın belirli bir tarayıcıda nasıl göründüğünü görürsünüz.

URL Denetimi

Performans

Arama Sonuçları

Google Search Console’daki arama sonuçları raporu neyi ifade eder? Aracın eski halinde, arama analizi raporu sitenizin arama sonuçlarında ne sıklıkta göründüğüne ilişkin periyodik bir özet gösterilirdi. Kontrol panelinde aşağıdaki metriklere göre bölünebilen veriler görürdünüz:

  • Sorgular
  • Sayfalar
  • Ülkeler
  • Cihazlar
  • Arama Türü
  • Arama Görünümü
  • Tarih
Arama Sonuçları

Google Search Console’un yeni sürümünde Performans bölümünün altında arama sonuçları verilerini görebileceksiniz.

Performans

Arama sonuçlarında daha önce bahsettiğim aynı metriklere sahip olabileceksiniz. Ancak bu metrikleri artık 16 aylık bir süreye kadar inceleme şansınız olacaktır. Ayrıca, sonuçları şu durumlara göre filtreleme imkanına sahip olacaksınız:

  • Web
  • Görsel
  • Video
  • Haberler
Filtreleme

Google her geçen gün daha fazla arama filtresi eklemeye devam etmektedir. Bir başka harika yeni özellik ise Google’ın bu raporu görüntülerken bir URL’yi kopyalamanıza ve incelemenize olanak tanıyan yeni bir verimlilik özelliği sunmuş olmasıdır.

Arama sonuçları raporuyla ne tür raporlar oluşturabilirim?

16 aylık veriler, sitenize ve arama motoru sonuç sayfasındaki içerik performansına hızlı bir genel bakış atmanın en önemli yollarından birisidir. Elektronik tablolar oluşturuyorsanız aşağıdaki Google Chrome uzantısından destek alabilirsiniz.

  • https://chrome.google.com/webstore/detail/search-analytics-for-shee/ieciiohbljgdndgfhgmdjhjgganlbncj

Bu eklenti kullanılarak oluşturulmuş elektronik tablolardan birisi şu şekildedir:

Search Analytics for Sheets

Tablonuzda yer alan verileri kullanarak en iyi performans gösteren sayfaları, düşük tıklama oranına sahip sayfaları, anahtar kelime başına tıklama sayısı ve anahtar kelime başına gösterim sayısı gibi en önemli verilerden bazılarını öğrenebilirsiniz.

Örneğin, yeniden yazılması gereken meta verileri belirlemek için bu verilerden yararlanabilirsiniz. Yüksek gösterimleri ve düşük tıklamaları olan bir sayfanız varsa bu durum açıkça iki şeye işaret eder: Başlığın veya meta açıklamanın iyileştirilmesi gerekmektedir.

Tıklamalar, Gösterimler ve Tıklama Oranları

Discover (Keşfet)

Google Search Console’da yer alan Discover (Keşfet) raporu nedir? Discover raporu, Google Search Console’un yeni ögelerinden biridir. Google, arama yapanların içeriklerini nasıl keşfetikleri konusunda yayıncılara daha fazla fikir vermek için bu raporu kullanıma sunmuştur.

Discover (Keşfet)

Discover raporu nasıl kullanılır? Bir yayıncı olmanız durumunda, bu raporu arama yapanların Google’ın mobil Discover özet akışında sizinle nasıl etkileşim kurduğunu anlamak için değerlendirmeye almayı düşünebilirsiniz.

Hangi tür içeriklerin iyi performans gösterdiğini, içeriğin diğer geleneksel arama sonuçlarına kıyasla nasıl performans gösterdiğini ve kullanıcıların sitenizi ne sıklıkla ziyaret ettiğini Discover raporundan görebilirsiniz. Burada aynı zamanda AMP ile ilgili verileri de görebilirsiniz.

Dizin

Google Search Console’da yer alan dizin raporunu incelerken bol bol daireler çizebileceksiniz. Burada bulmaya çalıştığınız şey ne olursa olsun kesinlikle bir baktığınız yere tekrar bakmak zorunda kalacaksınız. Bunun dışında ilgi çekici bir şeyin olmadığını söyleyebilirim.

Zayıf içerik nedeniyle düşük organik trafikten Panda’nın hitlerine kadar her şeyle mücadele etmiş biri olarak buradaki verilerin değerli olduğundan bahsetmek gerekir. Google Search Console’daki dizin raporları sitenizin Google aramasında nasıl performans gösterdiğine ilişkin veriler sunacaktır.

Kapsam

Kapsam raporunu nasıl kullanırım? Google Search Console’un eski sürümünde Dizin Durumu özelliği, sitenizin URL’leri hakkında Google’ın geçen yıl dizine eklediği bilgileri gösteriyordu. Yeni Google Search Console’da ise Kapsam raporu daha kapsamlı veriler sunmaktadır.

Kapsam

Ayrıca, aşağıdaki gibi bir hata listesi de sağlayacaktır.

Kapsam Hata Listesi

Kapsam raporu aynı zamanda tarama hataları raporunu ifade etmektedir. Sitenizde hangi sayfaların bozuk olduğunu bulmak istiyorsanız kapsam raporu kısmına göz atmayı deneyebilirsiniz. Aradığınız bilgilerin neredeyse tamamını burada bulabileceksiniz.

Kapsam Raporu

İleride, dizine eklenmiş sayfalarınızda büyük artışlar ve düşüşler olmadığından emin olmak için bu raporu izlemek isteyeceksiniz. Bu raporu dizin şişkinliği olup olmadığını belirlemek için kullanabilirsiniz. GSC ve Google Analytics verilerini eşleştirerek daha fazla veriye ulaşabilirsiniz.

Kapsam raporundaki sayfa sayısının Google Analytics’te organik trafik alan açılış sayfalarının sayısıyla eşleşip eşleşmediğine göz atmalısınız. Eşleşme söz konusu değilse, bu büyük olasılıkla dizine eklenen sayfalarınızın küçük bir kısmının trafik aldığı anlamına gelir.

Google Search Console’da dizin şişkinliği nasıl bulunur? GSC verilerini inceleyerek sitenizde dizin şişkinliği olup olmadığını belirlemek için birkaç adımı takip edebilirsiniz. Bu adımlardan ilki GSC’de Dizin > Kapsam kısmını takip etmekle başlamaktadır. Şu şekilde bir manzara görebilirsiniz:

GSC'de Dizin > Kapsam kısmı

Ardından Google’a gidip bir site: araması gerçekleştirmelisiniz. Örneğin, site:furkangokcol.com şeklinde arama yaptığınız zaman furkangokcol.com sitesi genelinde bir arama gerçekleştirmiş olursunuz. Google’da çıkan arama sonuçları ile GSC’de yer alan dizin sayısının eşleşmesi gerekir.

Eğer herhangi bir eşleşme yoksa bu durumda dizine eklenmesini istemediğiniz sayfaları hariç tutabilmek için noindex niteliğini kullanmanız gerekecektir. Ayrıyetten robots.txt dosyasını gözden geçirerek belirli içerikleri kapsam dışarısında bırakmayı tercih edebilirsiniz.

Google Search Console’daki tarama hataları nasıl düzeltilir? Karşılaşabileceğiniz bazı standart tarama hataları vardır. Bu hatalardan şu şekilde bahsetmek mümkündür:

  • DNS (Domain Name System) hatası: Bu hata sunucu tarafında bir hatanın veya eksikliğin olduğu anlamına gelmektedir. Bu durumda sunucu sağlayıcınız ile iletişime geçmeyi düşünmelisiniz.
  • Sunucu hataları: Sunucu hataları genellikle sitenize çok fazla trafik geldiğinde ortaya çıkarlar. Bağlantıyla veya zaman aşımıyla ilgili bir sorun olup olmadığını görmek için daha derine inmek isteyebilirsiniz.
  • Soft 404 hataları: Bu hatalar, HTTP yanıt kodunuzun 404 kodu döndürmediği anlamına gelir. Düzeltmek için, sayfa yoksa 301 yeniden yönlendirmesi uygulamalısınız. Sayfada yetersiz veya yinelenen içerik olup olmadığını detaylıca incelemelisiniz.
  • 404 hataları: Bunlar karşılaşacağınız en yaygın hatalardır. Bir sayfayı yayından kaldırdığınızda veya sayfayı sildiğinizde 404 hatalı meydana gelebilir. 404 hataları sıralamanızı olarak etkilemese bile bağlantılarınızı etkileyebilir. Bir 404 sayfasına işaret eden 20’den fazla bağlantınız varsa o sayfayı hemen yönlendirmek isteyebilirsiniz.

Uzun bir aylık sayfa hızı geliştirmelerinden ve anahtar kelime eşleşmesinden sonra, sitenizde yapabileceğiniz en kolay hızlı düzeltmeler tarama hatalarınızı temizleyecektir. Sadece bir 301 yönlendirmesiyle bozuk bir linki tekrar canlandırabilirsiniz.

Site Haritaları

Site haritaları raporu nedir? Site haritaları, bir perdenin arkasına gizlenmiş gizli adam gibidir. Etiketleri hariç tutmaktan kategorileri kaldırmaya kadar site haritanıza eklediğiniz şeylerin çoğu sitenizi etkileyebilecektir. Site haritalarını incelerken bunun bilincinde olmanız gerekir.

Site haritaları raporu uyarılarına çok dikkat etmelisiniz. Site haritalarını Google Search Console’da kolayca görüntüleyebilirsiniz. Buradaki bilgiler doğrultusunda sitenizdeki hangi sayfaların Google’a gönderildiğini görebilirsiniz. Site haritaları kısmı şu şekilde gözükecektir:

Site Haritaları

Google Search Console’daki site haritaları raporu, sitenizde neler olduğuna ilişkin bilgileri paylaşır. Sitenizin site haritalarında hatalar varsa bunları buradan görüntüleyebilirsiniz. Bu hata raporundan çok daha fazlasını keşfedebileceğinizi unutmamanız gerekir.

Site haritası raporunda yer alan hatalar nasıl düzeltilir? Bu konuda çok fazla endişelenmenize gerek yoktur. İlk yapmanız gereken şey bu hatanın neden oluştuğuna yönelik bilgilere göz atmaktır. Site denetimi yaparken karşılaştığınız hataları düzeltmeyi ihmal etmemelisiniz.

Geliştirmeler

Bir SEO uzmanı olarak birçok şeyi yapmak için Google Search Console’daki Geliştirmeler bölümünü kullanmanız gerekir. Yapılandırılmış verilerinizi çalıştırmanın sırlarını ve AMP sayfalarınızın durumunu buradan öğrenebilirsiniz.

Tüm raporları ve araçları görüntülemek için sol menü çubuğundaki Geliştirmeler sekmesine girmeniz yeterli olacaktır.

Önemli Web Verileri

2020 yılının Mayıs ayında Google, Google Search Console’da bir Önemli Web Verileri raporu yayınlamaya başladı. Önemli Web Verileri raporu, size bir kullanıcının sitenizde sahip olduğu deneyimini kalitesini göstermeyi amaçlar.

Önemli Web Verileri

Bu rapor mobil ve masaüstü olmak üzere iki bölüme ayrılmıştır. Rapor, sitenizin yüklenme süresi, etkileşimi ve görsel kararlığına göre bölümlere ayrılmıştır.

Önemli Web Verileri raporu nasıl kullanılır? Kötü veya yetersiz olarak listelenen URL’lere sahip olmanız durumunda önce bunları ele almanız gerekir. Sorun çözüldüğünde, Google’ın düzeltmeyi kabul edip etmediğini görmek için URL’yi yeniden Google’a gönderebilirsiniz.

Bu raporu görüntülerken, Google’ın kullanıcılar hakkındaki görüşünü nasıl değiştirdiğini görmeye başlayabilirsiniz. Google giderek daha kullanıcı odaklı hale gelmektedir. Bu nedenle sayfa deneyimi daha önemli hale geldikçe bu raporda değişiklikler görmeye devam edeceğiz.

Mobil Kullanılabilirlik

Mobil kullanılabilirlik raporu nedir? Google, mobil öncelikli dizine geçme konusunda yaptığı büyük duyurudan hemen önce Google Search Console raporuna mobil kullanılabilirlik sekmesini iliştirmiştir. Bu rapor, size her türlü tasarım ve geliştirme sorununu mobil cihazlarla giderme fırsatı verir.

Mobil kullanılabilirlik raporu sorunlarını nasıl düzeltirim? İyi düşünülmüş bir web tasarım stratejisi olarak başlayan şey, bir sitenin yavaş, tıklanamaz, garip bir şekilde karmaşık hale dönüşmesine neden olabilir. Bunun sonucu olarak hemen çıkma oranı açısından sıkıntı yaşayabilirsin.

Kötü tasarlanmış bir mobil sitenin yan etkileri sizi düşük organik trafikte tutabilecek ve potansiyel müşterilerin kaçmasına neden olabilecektir. Aşağıda, mobil kullanılabilir raporundaki bazı yaygın hatalar ve bunların nasıl düzeltileceği ile ilgili bilgiler yer almaktadır:

  • Ekrandan daha geniş içerik: Sayfalarınızın tamamen görüntülenmesi için yatay kaydırma gerektirmediğinden emin olun.
  • Tıklanabilir ögeler birbirine çok yakın: Linklerin ve butonların birbirinden yeterince uzakta olduğundan emin olun.
  • Görüntü alanı yapılandırılmamış: Sayfalarınızın, boyutları ziyaretçiler tarafından kullanılan cihaza göre ayarlamak için meta görüntü alanı etiketini kullandığından emin olun
Mobil Kullanılabilirlik

Hızlandırılmış Mobil Sayfalar (AMP)

AMP raporu nedir? Bir taşla sayfa hızını artırmak istiyorsanız kullanmanız gereken teknoloji kesinlikle AMP’tır. AMP sayfalarını kullanarak bir mobil sitede yer alması gereken en esnek çözümleri bir araya getirmeniz mümkündür.

AMP sayfasında sayfa yükleme süresini artırabilirsiniz. Mobil sıralamada artış yaşayabilirsiniz. Sunucu performansını iyileştirebilirsiniz. AMP için gerekli kontrolleri gerçekleştirmek istediğiniz zaman takip etmeniz gereken nokta AMP raporlarıdır.

Hızlandırılmış Mobil Sayfalar (AMP)

AMP raporu nasıl kullanılır? Google Search Console’daki AMP raporu, AMP sayfalarınızı izlemenize olanak tanır. Site şablonu oluşturma ve diğer etkenleri takip edebilirsiniz. Büyük değişiklikler yapıyorsanız AMP test aracını kullanabilirsiniz.

Zengin sonuçlar kullanıyorsanız o bölümde listelenen AMP sayfalarınızla ilgili sorunları da görürsünüz. Yukarıda bahsettiğim gibi, performans raporunda AMP sonuçlarını filtreleme şansınız vardır. Ayrıca, Google’ın site sahiplerini AMP raporlarıyla ilgili sorunlar hakkında bilgilendirmektedir.

İçerik Haritaları (Breadcrumbs)

Google Search Console’daki içerik haritaları raporu 2019 yılının Eylül ayında kullanıma sunulmuştur. Bu içerik haritaları raporu, site sahiplerinin, içerik haritalarının arama motoru sonuç sayfalarında görüntülenmesini engelleyebilecek sorunları gidermelerini sağlar.

Herhangi bir site sahibi, yapılandırılmış verileri uygulamanın sıkıntılarını anlayabilir. Kodu sitenize eklersiniz ancak yine de arama motoru sonuç sayfasında görünmez. Google bizim için işin zor kısmını halletmiş durumdadır.

Kodu sitenize ekledikten sonra hataları kontrol etmek için Google Search Console > Geliştirmeler > İçerik Haritaları kısmına gidebilirsiniz. Rapor, tüm içerik haritası yapılandırılmış verilerine ait hatalarını size sunacaktır. Kısaca göstereceği şey şöyle bir şey olacaktır:

İçerik haritaları (Breadcrumbs)

Google Search Console’da içerik haritası hatalarını nasıl düzeltirim? Kullandığınız içerik haritası yapılandırılmış verileri ne olursa olsun bu raporda sizin için bir şeyler olacaktır. İçerik haritaları sitenizdeki hiyerarşiyi göstermektedir.

Ele alacağınız içerik haritası raporu, arama motoru sonuç sayfasında görüntülenip görüntülenmediklerini kontrol etmeniz için ne yapmanız gerektiğini size söyleyecektir. Sitenizdeki içerik haritalarının organik trafiği iyileştirmeye yardımcı olduğu kanıtlanmıştır.

Lüks bir emlak sitesi içerik haritaları sayesinde ilk yıl organik trafikte %33 artış görmüştür. Başka bir yerel işletme, sayfa görüntülenmelerini yalnızca bir yılda %71 oranında artırmıştır. Bu yüzden içerik haritalarına ait yapılandırılmış veri hatalarını düzeltmeniz gerekir.

Google Search Console’daki içerik haritası yapılandırılmış verilerini düzeltmek için her hatayı ayrı ayrı analiz etmeniz gerekir. Bu hataların üstesinden gelmeye çalışırken Google tarafından sunulan Yapısal Veri Test Aracı isimli ufak aracı kullanabilirsiniz.

Yorum Snippet’leri

Google Search Console’da yer alan yorum snippet’ı raporu nedir? Bu raporu Geliştirmeler kısmının altında bulabilirsiniz.

Yorum snippet'leri

Yorumlarınızı Schema yapılandırlması kullanarak biçimlendiriyorsanız, bu incelemelerin doğru uygulanıp uygulanmadığını açıklayacak bir rapor bulabilirsiniz. Yorum snippet’ı raporu, sayfaların nasıl performans gösterdiğini anlatır ve snippet’ın etkinleştirilmesini sağlar.

Logolar

Google Search Console’daki logolar raporu nedir? Logo biçimlendirmesi kullanıyorsanız, bu logo geliştirme raporu size söz konusu biçimlendirmeyle ilgili performansı ve hataları gösterecektir. Bu verileri yakından incelemek isteyebilirsiniz.

Logolar

Logo raporu sorunları nasıl düzeltilir? Mobil Kullanılabilirlik raporuna benzer şekilde, Google Search Console, sorunların ne olduğunu ve nasıl düzeltileceğini anlamak için tıklanabilir seçeneklerle listelelen hataları gösterir.

Google Sitelinks Arama Kutusu

Google Search Console’daki Google Sitelinks Arama Kutusu raporu nedir? Site linkleri arama kutusu biçimlendirmesini kullanıyorsanız, bu site linkleri arama kutusu raporu size söz konusu biçimlendirmeyle ilişkili performansı ve hataları gösterecektir.

Google sitelinks arama kutusu

Sitelinks Arama Kutusu raporu sorunları nasıl düzeltilir? Yukarıdaki rapora benzer şekilde Google Search Console, sorunların ne olduğunu ve nasıl düzeltilebileceğini belirtmek için çeşitli tıklanabilir seçenekler sunacaktır. Hataları gösterecek ve onları nasıl çözebileceğinizi sizinle paylaşacaktır.

Güvenlik ve Manuel İşlemler

Güvenliğin büyüyen bir sorun haline gelmesi nedeniyle Google kendi aracında güvenlikle ilgili bilgilere yer vermektedir. Ancak burada en önemli bilgi kısmı ise Manuel İşlemler adını taşımaktadır. Manuel İşlemler, Google tarafından aramada ceza alıp almadığınızı gösterecektir.

Manuel İşlemler

Google Search Console’daki Manuel İşlemler raporu bize ne anlatmaktadır? Umut ediyorum bu bölümü kullanmak zorunda kalmazsınız. “Hiçbir sorun algılanmadı”. yazısını görmek yeterince rahatlatıcıdır.

Manuel işlemler

Google’ın kurallarını ihlal ederseniz, Manuel İşlemler raporunu içeren bir bildirim alırsınız. Eğer bu tür bir şeyle karşı karşıya kalmak zorunda kalırsanız karşınıza çıkacak olan bildirimde üç aşağı beş yukarı şu şekilde bir şeyler yazacaktır:

Manuel işlemler raporunu içeren bir bildirim

Google Search Console’da Manuel İşlemler cezası nasıl kaldırılır? Manuel işlemle karşılaşmanız durumunda yeniden değerlendirme isteği göndermeniz gerekir. Yeniden değerlendirme talebinde bulunulması gereken bir sürü şey vardır.

Yeniden değerlendirme isteği zaman alıcıdır. Ekibinizin hızlı bir şekilde adım atması gerekir. Manuel işlemle karşı karşıya kalmanız durumunda bu işin şakasının olmadığını bilmelisiniz. Çünkü adım atmazsanız siteniz arama sonuçlarında görünür olmayacaktır.

  • Tüm span içeren linkleri kaldırmak için bir link kaldırma kampanyası oluşturmalısınız.
  • Link kaldırma çalışmasını belgelemek için Google e-tabloları kullanabilirsiniz. Google, linkleri kaldırmak için sitenize kaç kez e-posta gönderdiğinizi ve gelecekteki backlinkleri izlemek için attığınız adımları görmek ister.
  • Link reddetme dosyanızı Google’a göndermelisiniz.
  • Bunun neden olduğunu ve linkleri kaldırmak için attığınız adımları açıklayan bir yeniden değerlendirme talebinde bulunabilirsiniz.

Güvenlik Sorunları

Google Search Console’daki Güvenlik Sorunları raporu ne anlatmaktadır? Google Search Console’daki Güvenlik Sorunları bölümü, sitenizin saldırıya uğrayıp uğramadığını veya sitenizde kötü amaçlı yazılım olup olmadığını size söyleyecektir.

Google Search Console’da güvenlik sorunları nasıl düzeltilir? GSC’de tespit edilen güvenlik sorunları görürseniz, Google bu sorunları nasıl çözüleceğine dair bilgileri size sunacaktır. Bunlara yönelik adımlar atmak istiyorsanız mutlaka geliştiriciniz ile işbirliği içerisinde olmalısınız.

Bu sorunları gidermek için harekete geçtikten sonra Google ekibinden siteyi tekrar incelemelerini isteyebilirsiniz. Ancak şimdilik, Google’ın “Hiçbir sorun algılanmadı” şeklindeki güven verici yeşil notunu aldığımızı umalım ve devam edelim.

Güvenlik sorunları

Eski Araçlar ve Raporlar

Google’ın henüz yenisini açıklamadığı birkaç eski araç ve rapor var. Bu araçlara şimdilik ne olacağı bilinmiyor. İleride kaldırılabilirler veya kullanılmaya devam edilebilirler. Bu raporlardan kısaca şu şekilde bahsetmek mümkündür:

  • Uluslararası hedefleme
  • Tarama istatistikleri
  • İletiler
  • URL parametreleri
  • Web araçları

Uluslararası Hedefleme

Uluslararası hedefleme raporu nedir? Sitenizde birden çok dil varsa veya belirli bir ülkeyi hedefliyorsanız, hreflang etiketlerine sahip olmak istersiniz. Google Search Console’daki Uluslararası Hedefleme aracı, hreflang etiketlerindeki hataları tanımlar.

Uluslararası Hedefleme

Belirli bir ülkeyi hedefliyorsanız, bir ülke tercihi belirlemeden önce trafik kaynaklarınızı ülkeye göre Google Analytics’te incelediğinizden emin olun. Ülke tercihlerini ayarlamak için şu adımları izlemeyi düşünmeniz epey doğru olacaktır:

  • Google Search Console > Uluslararası Hedefleme > Ülke
  • Onay kutusuna tıkladıktan sonra hangi ülkeyi hedefleyeceğinizi seçebilirsiniz.

Hedeflemeyi ayarlamazsanız, Google, sitenizin alanına, IP adreslerine, linklerine ve Google My Business’tan alınan bilgilere göre konumunuzu belirleyecektir.

Tarama İstatistikleri

Tarama istatistikleri raporu nedir? Google Search Console’daki tarama istatistikleri bölümü genellikle kırmızı, mavi ve yeşil çizgilerden oluşan bir karışım gibi görünebilir. Ancak bu veriler aslında tarama hızınızı ölçmektedirler.

Tarama istatistikleri raporu, Google’ın sitenizi ne sıklıkta ve ne zaman taradığını size söyleyecektir. Peki, tarama istatistikleri raporu nasıl kullanılır? Hızlı bir tarama oranı, Googlebot’un sitenizi hızlı bir şekilde dizine eklediği anlamına gelir. Tarama istatistikleri üç rapordan oluşur:

  1. Günlük taranan sayfa sayısı: Çok fazla artış ve düşüş görüyorsanız bunu araştırmak isteyebilirsiniz. Yakın zamanda siteye yeni içerik eklediyseniz veya robots.txt dosyanızdaki bir bölümün engelini kaldırdıysanız, bu nedenle önemli bir artış görmeniz söz konusu olabilir.
  2. Günlük indirilen kilobayt cinsinden miktar: Bu miktarın yüksek olması demek sitenizde yer alan HTTP isteklerini gözden geçirmeniz gerektiği anlamına gelmektedir.
  3. Bir sayfayı indirmek için harcanan zaman: Günlük indirilen kilobayt cinsinden miktar gibi buradaki miktarın yüksek olması demek sitenizde bazı yapılandırmaları kontrol etmeniz gerektiği anlamına gelmektedir.

İletiler

Google Search Console’da yer alan iletiler raporu ne anlama gelmektedir? Google’ın, Google Search Console’daki iletiler bölümü kalıcı gibi görünmektedir. Bu, Google ile olan ana iletişim kanalınızdır. Google Search Console’a gelen e-posta gelen kutunuz olabilir.

URL Parametreleri

URL parametreleri aracı nedir? Sitenizin yinelenen içerikle dolu olduğunu keşfetmekten daha kötü bir şey olamaz. Öyleyse yinelenen içerik sorunlarını hızla düzeltmeniz gerekir. URL paremetreleri aracı bunun için vardır. Bu araç sitenizdeki tüm parametreleri görüntüler.

URL Parametreleri

URL parametreleri aracı nasıl kullanılır? URL parametreleri aracılıyla, her bir parametre türünü nasıl ele almalarını istediğinize ilişkin Google tercihlerini ayarlayabilirsiniz. Parametreleri doğru şekilde ayarlamazsanız yorumların yinelenen içeriğe dönüşebilme ihtimali vardır:

URL Parametreleri

Her ne kadar SEO uzmanları, canonical etiketleri kullanmanın yinelenen içerikten korunma için ideal yol olduğunu bilseler bile, tarama bütçenizi boşa harcamanızı engellemeleri söz konusu değildir. Bu da dizin şişkinliği yaşanmasına neden olabilecek bir durumdur.

Web Araçları

Google Search Console’da yer alan Web Araçları raporu nedir? Web Araçları raporu şunları içerir:

  • Reklam Deneyimi Raporu
  • Kötüye Kullanım Deneyimleri
  • Test Araçları
    • Yapısal Veri Test Aracı
    • Yapısal Veri Biçimlendirme Yardımcısı
    • E-posta Biçimlendirme Test Aracı
  • Diğer Kaynaklar
    • Google My Business
    • Google Merchant Center
    • PageSpeed Insights
    • Özel Arama
    • Google Domains
    • Web Yöneticisi Akademisi
    • Google Ads
    • Google Analytics

Bağlantılar

Bağlantılar raporu nedir? En ideal senaryo içerisinde tüm sitelerin her sayfaya bol miktarda yüksek kaliteli link almasını içerecektir. Bu tür bir senaryoda sitenizin gerçekten büyük sitelerden linklere sahip olması söz konusudur.

Ancak bu bir senaryodur. Gerçekte ise durum böyle değildir. Google Search Console’da Bağlantılar raporu size hangi sitelerin link verdiğini gösterecektir.

Bağlantılar

Google Search Console’da backlinkler nasıl izlenir? Buradaki linkler nasıl reddedilir? Backlinklerin nereden geldiği konusunda seçici olmanız gerekir. Sürekli olarak devam eden Google algoritması değişiklileriyle, backlinklerin ne zaman reddedileceğini bilmek zor olabilir.

Google Search Console’da backlinkleri izlemek için şu adımları izlemeniz gerekecektir:

  • Bağlantılar kontrol paneline gidin.
  • “En çok bağlantı veren siteler” kısmına tıklayın.
  • “Dışa aktar” seçeneğini kullanarak listeyi indirin.
  • Bir günden itibaren gelen anormal link kalıplarını tanımlamaya çalışın. Bu kalıpları aramak, olumsuz bir SEO saldırısı için potansiyel spam link sorunlarını keşfetmenize yardımcı olacaktır.
En çok bağlantı veren siteler

Ayarlar

Adres Değişikliği

Google Search Console’daki Adres Değişikliği özelliği nedir? Bir siteyi yeni bir adrese taşıyor olabilirsiniz. Ayarlar kısmında yer alan Adres Değişikliği özelliği ile sitenizin yeni bir alan adına taşındığını Google’a bildirebilirsiniz. Elbette 301 yönlendirmelerini ihmal etmemelisiniz.

Adres değişikliği

Kaynak
Search Engine Journal

Furkan GÖKÇÖL

Zamanın başlangıcında kendimi acil sağlık sektöründe geliştirmiştim. Ancak tam şu anda dijital pazarlama ve özellikle de arama motoru optimizasyonu konusunda kurumsal firmalara ileri düzey çözümler sunuyorum. Bütün bu yoğun serüvene istinaden şu an Nişantaşı Üniversitesi'nde Yeni Medya son sınıf; Psikoloji üçüncü sınıf öğrencisi olarak akademik hayatıma devam ediyorum.

İlgili Makaleler

9 Yorum

  1. Gayet güzel bir consele anlatımı olmuş sıfırdan başlayanlar ile bile güzel olmuş.

  2. Bu google tols için yazmış olduğun makale için teşekkür ederim günümüzde hala kullanmayı bilmeyenler var bence bu yazı acıklayıcı bilgilendirici olmuş

  3. Böyle detaylı ve görsellerle zenginleştirilmiş içeriklerin hastasıyız Furkan hocam 🙂 Teşekkürler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu