SEO

Google Cezaları: Onları Tespit Etme ve Onlarla Başa Çıkma

Google yapıcı veya kırıcı olabilir. En azından arama sonuçları açısından durum böyledir. Dizine eklenmek ve aramada üst sıralarda yer almak için onun kurallarına uymanız gerekir. Aksi taktirde ceza alabilirsiniz.

Bu yazıda Google cezalarının ne olduğunu öğreneceksiniz. Ardından ceza alıp almadığınızı tespit etmek ve tespit ettikten sonra yapmanız gerekenler hakkında bilgiler bulabileceksiniz.

1. Google Cezası Nedir?

Google cezalarından bahsederken manuel ceza ve algoritma cezası arasında bir ayrım yapmalısınız. Google sürekli olarak algoritma güncellemesi çıkarır. Bu algoritmalar kalite yönergelerini karşılayan siteleri araştırırlar. Kalite yönergelerini karşılamayan sitelerin sıralamalarını düşürürler.

Örneğin, Penguin ve Panda gibi güncellemeler ceza olarak görülmemelidir. Bunlar yönergelerde yer alanları yerine getirenleri ödüllendiren değerlendirmeleri yaparlar. Site sahipleri algoritma güncellemesi sonrasında etki altında kalırsa bununla ilgili bildirim almazlar. Sadece ortaya çıkan olumsuz sonuçlarla yüzleşirler.

Manuel cezalar ise biraz daha farklıdır. Bunlar siteleri gözden geçiren ve siyah şapka taktiklerini uygulamış olanları arayan gerçek insanlarla ilgilidir. Site sahibi böyle bir ceza aldığında bilgilendirilir.

Bu cezalarda yeniden değerlendirme fırsatınız olduğunu unutmamalısınız. Elbette yeniden değerlendirme isteği göndermeden önce her şeyi düzeltmeyi denemelisiniz. Bu arada kullanıcıların spam veya kötü amaçlı yazılım içeren siteleri raporlama şansına sahip olduğunu aklınızdan çıkarmamalısınız.

Bir işletme sahibinin yaptığı uygulamalar yüzünden ceza alıp almayacağından emin olması tam olarak mümkün değildir. Ancak Google kurallarının kontrol edilmesi size bu konuda yardımcı olabilecek iyi bir yöntemdir. Manuel cezalar uygulanırsa aldıkları cezalar Google Search Console aracılığıyla site sahiplerine bildirilir.

2. En Yaygın Google Cezası Nedenleri

İşlenen kabahatlerin ciddiyetine bağlı olan bir dizi ceza vardır. En sık uygulanan ceza türü site sıralamasının düşürülmesidir. Ancak, bir sitenin Google tarafından arama sonuçlarından tamamen kaldırıldığı durumlar da vardır. Bazı cezaların tüm sitenin aksine belirli sayfalara uygulanması gibi bir durumla karşı karşıya kalabilirsiniz.

Manuel Cezalar

Manuel cezalara neden olabilecek durumların neler olduğunu merak ediyorsanız aşağıdakileri inceleyebilirsiniz:

  • Şüpheli link oluşturma: Bu, linkleri satın alma veya ilgisiz ve itibarsız sitelerle bağlantı kurup anlaşma sağlamak gibi şeyleri içerir. Bu yüzden sitenizde doğal linklere yer vermeniz gerekir. Siteniz negatif SEO saldırısı altında olursa ne yapmanız gerektiğini bilmelisiniz.
  • Özel blog ağları: Bu, süresi dolmuş alan adlarını satın alma veya yeni siteler oluşturma ve bunlardan biriyle sitenize link verme şeklinde uygulanan bir yöntemdir. Google’ın bu tür girişimleri saptayıp cezalandırma yoluna gitmeye başladığını bilmelisiniz.
  • Anahtar kelime doldurma ve gizli metin: Herkes bu modası geçmiş uygulamalara alışkındır. Anahtar kelimelerin içerik içinde doğal bir biçimde yer almaları ve yüksek miktarlarda olmamaları gerekir.
  • Bilgisayar korsanları tarafından ele geçirilmiş site.
  • Gizleme ve sinsi yönlendirmeler: Bunlar arama motorlarına ayrı, ziyaretçilere ayrı içerik gösteren siyah şapka stratejilerdir. Manuel incelemelerde yakalanan bu stratejileri belirli cezalar takip eder. Eğer bir işletme ilkeli hareket ediyorsa bu tür bir ceza ile karşılaşmaz.
  • Herhangi bir şekilde spam: Bu, kullanıcının ürettiği spam ile ilgilidir. Kullanıcı tarafından oluşturulan spam, kullanıcıların ürünlerini veya hizmetlerini tanıtmak amacıyla diğer sitelere içerik servis etmesi ve aynı içeriğin birden fazla sitede kullanılması anlamına gelir. Google eğiten, eğlendiren ve ilham veren benzersiz içerik ister.

Algoritma Güncellemeleri

Tüm site sahipleri Google’ın çıkardığı algoritmaların gittikçe daha karmaşık hale geldiğini söyler. Bu algoritmaları kandırmaya çalışmak gün geçtikçe çok daha zorlaşır. Aşağıda güçlü algoritma güncellemelerinin bir listesi ve açıklamaları vardır:

  • Google Panda: Bu, düşük kaliteli siteleri (yalnızca içeriği çoğaltan veya çok fazla reklam içeren siteler) hedefleme çözümü olarak ilk kez 2011 yılında başlatılmıştır. Yıllar boyunca Panda birçok kez güncellenmiştir. Google ayrıca bu konuda site yöneticilerine belirli kılavuzlar sunmuştur. Böylece beklentilerin ne olduğu hakkında net bir fikir ortaya koymuştur.
  • Penguin: Bu güncelleme doğal olmayan linklerle ilgilidir. Düşük kaliteli linkleri, spam sitelerden gelen linkleri, alakasız sayfalara giden linkleri ve tuhaf gözüken (tam anahtar kelime eşleşmesi) linkleri algılar.
  • Hummingbird: Bu, kullanıcının amacını daha iyi anlamak ve en alakalı cevapları sağlamak için oluşturulmuştur. Tıklama oranını ve davranış odaklı faktörleri geliştirmek önemlidir. Siteyi kullanıcıların isteklerini karşılayacak ve ilgi alanlarına yönelik olacak faydalı içeriklerle doldurmak gerekir.
  • Mobil uyumlu güncelleme: Bu algoritma mobil arama sonuçlarında mobil dostu sayfaları artırmıştır. Bu nedenle yükleme hızını ve gezinme faktörlerini dikkate almalısınız. Bu sayede kullanıcıların alakalı ve kaliteli kaynaklar bulmasını kolaylaştırmış olursunuz. Ayrıca sitenizi Google’ın mobil uyumluluk test aracıyla kontrol etmeyi unutmamalısınız.
  • Fred: Bu, reklam pencereleri, afiş reklamları, alakasız ve fazla optimize edilmiş içeriklerle ilgili bir güncelleme olmuştur. Amaç bu tür yöntemleri kullananları cezalandırmaktır.
  • EAT: Google yakın zamanda uzmanlığın, otoritenin ve güvenin algoritmalar açısından önemli olduğunu açıklamıştır. Düşük kaliteli sayfaları cezalandıran bu yaklaşımdan korunmak için site sayfalarını daha kaliteli hale getirmek önemlidir.

3. Cezanın Tespit Edilmesi ve Yapılacaklar

Eğer bir ceza alırsanız yapmanız gereken ilk şey bunun ne olduğunu öğrenmek olmalıdır. Google ayda yaklaşık 400.000 manuel ceza uygular. Şaşırtıcı olan şey ise tam olarak şudur: Site yöneticilerine bu tür cezalar konusunda bilgi verilir, cezanın sebebi söylenir ve nasıl düzeltileceği konusunda tavsiyeler sunulur. Ancak cezalandırılanların sadece %10’u işleri düzeltip yeniden değerlendirilme talebinde bulunur.

Algoritma cezaları biraz daha farklıdır. Öncelikle bundan haberdar olmazsınız. Elde edeceğiniz tek ipucu arama motoru sonuç sayfası sıralamanızın en az 10 sıra düşmesidir. Eğer sadece bir veya iki sıralama düşerseniz sizinle rekabete girişmiş birilerinin olduğunu anlamalısınız. Göreviniz o rakibin sitesini gözden geçirmek ve kendi sıralamanızı iyileştirmek için neler yapabileceğinizi öğrenmektir.

Ancak, sıralamanız 10 veya daha fazla oranda azaldıysa algoritma güncellemelerini araştırmanız ve bazı filtreleri kullanarak etkilendiğiniz yerleri keşfetmeniz gerekir.

Manuel Cezalar

Bu konuda size bilgi verilir. Google Search Console’u ziyaret ederek burada size gelmiş olan mesajları incelemelisiniz. Orada Google’ın verdiği cezayı, nedenini ve düzeltmek için neler yapabileceğinizi bulabilirsiniz.

Büyük olasılıkla düşük kaliteli içerik, link ihlalleri veya spam için ceza almış olursunuz. Ayrıca, Google Search Console’da Manuel İşlemler sekmesini kontrol etmelisiniz. Burada Google’dan gelen öneriler vardır. Burada aldığınız mesaja göre atmanız gereken adımlar değişiklik gösterir:

  • Derhal düşük kaliteli içeriği düzeltmelisiniz. Bu yeniden değerlendirilmiş ve hedef kitleye değerli bir şey sağlamayan içeriktir. Tüm düşük kaliteli içeriği silin ve onları orijinal, yüksek kaliteli yayınlarla değiştirin. Bununla mücadele etmek istiyorsanız profesyonel bir destek almayı denemelisiniz.
  • Ceza link oluşturma ile ilgili ise bir link denetimi yapmanız gerekir. Bir site yöneticisi olarak linkleri değerlendirmek için Google’ın araçlarını kullanabilirsiniz. Başlangıç için aşağıdakilere göz atmalısınız:
    • Düşük kaliteli ve alakasız linkleri belirleyin. Binlerce linke sahipseniz düşük kaliteli linkleri çok daha hızlı bir şekilde bulmanıza yardımcı olan araçlar kullanabilirsiniz.
    • Kaldırabilecek olduğunuz linkleri ortadan kaldırmalısınız. Bu imkana sahip olmadığınız linkler için e-posta yoluyla site yöneticilerine ulaşın ve onların silinmesini talep etmelisiniz.
    • Bu e-postaları kayıt altında tutmalısınız. Linklerin kaldırılmaması durumunda onları reddetme yoluna gitmelisiniz. Disavow aracına gönderilecek olan linkler için seçici davranmalısınız.

Tüm temizliği bitirdikten sonra Google’a yeniden değerlendirme talebi gönderebilirsiniz:

  1. Search Console hesabınıza giriş yapmalısınız.
  2. Sitenizin tüm sürümlerini incelemelisiniz ve tüm verilerinizin doğru ve eksiksiz olduğundan emin olmalısınız.
  3. Alınan manuel işlemi dikkatlice incelemelisiniz ve önerilen tüm işlemleri gerçekleştirdiğinizden emin olmalısınız.
  4. Daha sonra Google’a yeniden gözden geçirme isteği gönderebilirsiniz. Yaptığınız tüm değişiklikleri listelemiş olduğunuzdan emin olmalısınız. Sunduğunuz tüm belgeler önemlidir. Gerçek kişilerin inceleme yapacağını unutmamalısınız.
  5. Çok sabırsız olmamalısınız. Google yeniden değerlendirme isteğinizin bir onayını gönderecektir. Ancak bir kararın haftalar sonra alınabileceğini aklınızdan çıkarmamalısınız.

Algoritma Güncellemeleri

Bunları keşfetmek oldukça zordur. Bildirim almazsınız ve size sunulan tek ipucu arama motoru sonuç sayfasındaki sıralamanızın olumsuz yönde etkilenmesidir.

Önemli bir düşüş gördüğünüz zaman sitenizi Google tarafından listelenen güncellemelerle eşleştirme yoluna gitmeniz gerekir. Bu süreç biraz zaman ve sabır gerektirecektir.

İlk önce bir algoritma için yeniden değerlendirme talebi gönderemeyecek olduğunuzu bilmelisiniz. Yapabilecekleriniz sitenizi güncellemeler karşısında kapsamlı bir şekilde değerlendirmek ve gerekli değişiklikleri uygulamaktır. Zamanla arama motoru sonuç sayfasında daha iyi bir pozisyon elde edersiniz.

Google güncellemelerini izlemek ve hangisinin sizi olumsuz etkilediğini anlamak için aşağıdakileri kontrol edebilirsiniz.

Moz’un Değişim Listesi

Moz mevcut durumunuzu veya geçmişteki durumunuzu analiz etmez. Size kontrol edebilmeniz için yeni güncellemeler hakkında bilgi verir. Böylece tam olarak hangi algoritmadan etkilendiğiniz konusunda bir izlenim elde edebilirsiniz.

Barracuda Panguin Tool

Panguin aracı Google Analytics’e bağlanarak çalışır. Bunun için Analytics kimliğinizi kullanarak bağlantı kurmanız gerekir. Bağlantı kurduktan sonra Barracuda kendi sitesine bir trafik grafiği çekebilme fırsatını elde eder. Algoritma güncellemeleri olduğu zaman sahip olduğunuz trafik grafik üzerinden kontrol edilir. Böylece değişikliklerin siteyi etkileyip etkilemediği kolayca anlaşılır.

Fruition Google Penalty Checker

Bu araç ücretsiz ve ücretli olmak üzere iki seçeneğe sahiptir ve Google Analytics hesabınızla koordineli bir şekilde çalışır. Ücretsiz versiyonda iki sitenin üç aylık periyotta kontrol edilmesi mümkündür. Sitenin güncellemelerden etkilenip etkilenmediği grafikle aktarılır. Ücretli sürüm ise üç veya daha fazla sitenin izlenmesine imkan tanır.

Rank Ranger

Bu hem genel hem de hayali güncellemeleri (duyurulmayan) tanımlayan ücretsiz bir kaynaktır. Renk kodlu basit çizelgeleri vardır. Mavi her şeyin yolunda olduğunu, yeşil ise iyi olduğunu ancak daha iyi olabileceğini belirtir. Kırmızı ise sitenizin bir ceza alabilecek durumda olduğunu gösterir.

Sonuç

Google cezaları sıralamaları sert ve hızlı bir şekilde etkileyebilir. Manuel bir ceza aldığınız zaman kritik olan durum hızlı bir şekilde yanıt vermek, Google’ın size söylediklerini düzeltmek ve mümkün olan en kısa sürede yeniden değerlendirme talep etmektir.

Algoritma güncellemeleri ile uygulanmış olan cezaların belirlenmesi çok daha zordur. Sıralamanız sert bir şekilde düşüş yaşayana kadar bunları fark edemezsiniz. Bu olduğunda yukarıdaki araçlardan herhangi birini kullanmak, arama motoru sonuç sayfasındaki konumunuzu etkileyen güncellemeleri keşfetmenize yardımcı olabilir. Buna ek olarak algoritmaların sitenizi iyi bulmasını beklemek zorunda kalacaksınız.

Elbette en iyi uygulama Google’ın sevmediği işlerden kaçınmaktır. Bu nedenle sitenizi ve sıralamanızı düzenli olarak incelemelisiniz. Aynı zamanda en güncel Google güncellemelerini yakından takip etmelisiniz.

Google’dan bugün ya da yarın ceza almamak için yenilikleri takip etmeniz ve hızlıca aksiyon almanız gerekiyor. SEO trendlerinden ilk siz haberdar olmak istemez misiniz? 🚀 Cevabınız evet ise hemen: https://furkangokcol.com/seo/ bağlantısını yer imlerinize kaydetmenizi rica edeceğim. Çünkü ben son SEO trendlerini herkesten önce siz değerli ziyaretçilerim için paylaşmaya çalışacağım. 😎

Furkan GÖKÇÖL

Zamanın başlangıcında kendimi acil sağlık sektöründe geliştirmiştim. Ancak tam şu anda dijital pazarlama ve özellikle de arama motoru optimizasyonu konusunda kurumsal firmalara ileri düzey çözümler sunuyorum. Bütün bu yoğun serüvene istinaden şu an Nişantaşı Üniversitesi'nde Yeni Medya son sınıf; Psikoloji üçüncü sınıf öğrencisi olarak akademik hayatıma devam ediyorum.

İlgili Makaleler

Bir Yorum

  1. Gayet başarılı bir yazı olmuş emeğine sağlık. Ankara evden eve nakliyat firması olarak yazılarını takip ediyoruz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu