İçeriğinizi Geliştirmeniz İçin 16 Tüyo ve İpucu
Dijital pazarlama olgunlaşmaya devam ettikçe işletmeler odaklarını uygulamadan optimize çalışmalarına doğru kaydırmaktadır.
Daha fazla platformda gönderilen daha fazla mesajın öne çıkarılması ve bunun için ücretli medya dahil olmak üzere gerekli adımların atılması gereklidir.
Facebook bu duruma “baş parmak ile durdurulan güç” adını vermektedir. İçerikleriniz kaydırma yaparken birinin ilgisini çekebiliyorsa doğru şekilde performans göstermekte demektir.
İçeriğinizi bir sonraki seviyeye taşımak istiyorsanız içeriğinizi geliştirebilecek bu ipuçlarından ve tüyolardan yararlanabilirsiniz.
İçindekiler
- 1. İçeriğin Karıştırılması
- 2. Faydanın Öne Alınması
- 3. Test Yapılması
- 4. Fenomenlerin Kullanılması
- 5. İyi Olanın Yapılması
- 6. Eğlenceye Odaklanılması
- 7. Gerçek Müşteri İzlenimlerinin Bulunması
- 8. Stratejik Analiz Yaklaşımının Uygulanması
- 9. Uygun Bağlantılarla İçerik Oluşturulması
- 10. Yeni Kanalların Kullanılması
- 11. Farklı Fikirlerin Kullanılması
- 12. En İyi İçeriğin Yeniden Kullanılması
- 13. İlginin Anında Yakalanması
- 14. Farklı Biçimlerin Denenmesi
- 15. Videoların Kullanılması
- 16. İçeriklerin Farklı Kanallarda Kullanılması
1. İçeriğin Karıştırılması
Her ne kadar videolar etkileşim ve e-posta başlıkları açılış oranları açısından fark yaratsalar bile farklı insanlar farklı şeylere cevap verme özelliğine sahiptirler.
Bir mesajla birden fazla kullanıcıyı etkilemek istiyorsanız içeriğin karıştırılmasını sağlamalısınız.
Bazı insanlar indirimlere, bazıları daha duygusal mesajlara, bazıları ise eylem odaklı videolara ilgi göstermektedirler. Bu herhangi bir alandaki pazarlama iletişimi için altın kurallardan birisidir.
İçeriğin karıştırılmasını sağlayarak onun olabildiğince çok insana ulaşmasına yardımcı olmalı ve etki durumunuzu maksimum seviyeye çıkartmalısınız.
2. Faydanın Öne Alınması
Dijital ve geleneksel ortamlarda içerikler çok daha farklı şekilde hazırlanmaktadır. Geleneksel televizyon mesajlarında hikaye yavaş başlar, giriş bölümüne geçilir ve marka ile bitiriş yapılır. Dijital insanlarda ise bu yöntem geçerli değildir.
Dijital içerik fayda veya başlıkla başlamaktadır. Yemek tarifi videolarını düşünebilirsiniz. Her zaman sonuç ile başlamaktadırlar. Ardından yemeğin yapılışına yani temel adımlara giriş yapılmaktadır.
Bazı markalar hikaye anlatma konusunda ilginizi kolayca yakalayabilecek formüllere sahiptirler. Ancak sabit bir formülün her içerikte işe yaraması mümkün değildir. Bir şekilde ilgiyi yakalamaya ve içerikte ilginin ilerlemesine odaklanmanız gerekir.
3. Test Yapılması
Birçok pazarlamacı hala test aşamasını stratejilerine eklemiş değildirler. Bu nedenle sürekli olarak başarısız sonuçlar elde etmektedirler.
Yıllık olarak içerik planınızı planlarken mutlaka test aşamasına dikkat etmelisiniz. İyi bir test planı basit gözüken renk ve başlıklarda kelime seçiminden çok daha fazlasını içermektedir.
Bir şirketin bütçesi ne olursa olsun içeriğini test edebilme şansına sahiptir. İçeriğin insanlara sağladığı katkıdan tutun ürün yerleşiminden görsellere kadar pek çok konuda çeşitli testler gerçekleştirebilirsiniz.
Tüm testlerde sonuç odaklı olmalı ve elde ettiğiniz sonuçlara göre pazarlama çalışmalarınızı geliştirmelisiniz.
4. Fenomenlerin Kullanılması
İçerik stratejisi konusunda çeşitli avantajlardan yararlanmak gibi bir hedefiniz varsa fenomenlere dikkat etmelisiniz. Fenomenler paylaştıkları hemen hemen her şey ile belirli bir kitleye hitap edebilme başarısını gösterirler.
Onların içeriklerinden veya söylemlerinden yola çıkarak kendinize ait içerikleri oluşturma yoluna gidebilirsiniz. Örneğin, Facebook’ta paylaşılan yemek videolarının büyük bir kısmı markalar tarafından değil blogger olan kişiler tarafından oluşturulmaktadır.
Fenomenler size içerik yaklaşımı konusunda yardımcı olabileceklerdir. Instagram, Facebook, Pinterest ve Twitter gibi adreslerde neler yaptıklarını takip etmeli ve uygun stratejileri kendi stratejinizin bir parçası olarak kullanmalısınız.
5. İyi Olanın Yapılması
Her zaman içerik takvimi kullanabilecek olsanız dahi yapay zeka tarafından idare edilen bir ortamda en iyi performansı gösteren içerik her zaman daha fazla görüntülenme elde edecektir.
İçerik oluşturma yaklaşımınızı buna uygun olarak gözden geçirmelisiniz. İçerik oluştururken daha az ama daha iyi yapmaya çalışmalısınız. Birçok işletmenin blog yazısı paylaşma sıklığını düşürmesinin sebebi yüksek kaliteli içeriklere odaklanmış olmalarıdır.
6. Eğlenceye Odaklanılması
Söz konusu durum içerikler olduğunda dijital dünyada emoji olarak kullanılan ifadeler son derece faydalı olabilmektedirler. E-postaların açılış oranlarının fazlalaştıran bu ifadeler aynı zamanda Instagram ve LinkedIn gibi platformlarda güçlerini göstermektedirler.
İnsanlar her zaman eğlenceli ve etkileşimli içeriklere yönelmek istemektedirler. Markanız çok ciddi bir marka olsa bile içeriklere eğlendirici birkaç katkı yapmayı düşünüp ilgi çekmeye çalışabilirsiniz.
7. Gerçek Müşteri İzlenimlerinin Bulunması
Uygulanabilecek en iyi pazarlama stratejisinin arkasında gerçek müşteri fikirleri veya müşteri izlenimleri yer almaktadır. Birçok içerik ürün özeliklerin ne oluşturduğuyla ilgili olmaktadır.
Ürün özelliklerine yakından bakmak ve onların insanlar üzerindeki etkilerini ölçmek sonuçların bir sonraki seviyeye taşınmasına yardımcı olacaktır. Bunu başarırsanız aynı zamanda insanları içeriğe doğru çekmiş olursunuz.
8. Stratejik Analiz Yaklaşımının Uygulanması
Birçok işletme analiz verilerine veya raporlara baktığı zaman karşısında yer alan bilginin eyleme dönüştürülemez olduğunu düşünmektedir. Analiz verilerini incelerken kendinize üç farklı soruyu sormanız gerektiğini bilmelisiniz:
- Bu rapor bana ne anlatmaktadır?
- Bana anlatılanın anlamı nedir?
- Bununla en yapmalıyım?
Dijital pazarlama analiz yaklaşımı analiz verileri eyleme dönüştürme konusunda kullanılan en geçerli yaklaşımdır. Analiz verilerine baktığınız zaman hedefiniz daima uygulanabilir stratejiler geliştirmek olmalıdır.
9. Uygun Bağlantılarla İçerik Oluşturulması
Birçok faydalı içeriğin beklenilen faydayı vermemesini en büyük sebebi uygun bağlantılarla oluşturulmamış olmasıdır. İçerik ile markanız arasında en uygun bağlantının kurulması gerektiğini asla aklınızdan çıkarmamalısınız.
Oluşturduğunuz içeriğin tüm engelleri yıkarak insanlara ulaşmasını istiyorsanız onun bağlamsal olarak uygun olmasını sağlamalısınız. Örneğin arabalardan bahsedecekken bir anda konuyu basketbol gibi farklı bir alana çekmemelisiniz.
10. Yeni Kanalların Kullanılması
Oluşturduğunuz içerikte fırsatları kullanmayı düşünüyorsanız elinizdeki içeriği farklı amaçlar için kullanmayı düşünebilirsiniz. Örneğin yazılı bir içeriği bir sunum haline dönüştürmeyi düşünebilirsiniz.
Sunum haline dönüştürmüş olduğunuz içeriği daha sonra uygun sosyal medya kanallarında paylaşarak kendinize yeni erişim alanları oluşturabilirsiniz. Böylece tüm pazarlama çalışmalarını ve kanallarını aktif bir biçimde kullanmayı başarabilirsiniz.
11. Farklı Fikirlerin Kullanılması
Bazen yeni bir fikirle ortaya çıkmak çok kolay değildir. Bu nedenle birçok işletme var olan fikri farklı bir şekilde anlatma yoluna gitmektedir. Bunun için Pinterest, Google Trends ve BuzzSumo gibi kaynakları kontrol etmelisiniz.
İnsanların aradığı ve ilgi duyduğu konularda bir şeyler sunmaya çalışarak var olan içerik fikirlerini yeniden kullanabilirsiniz. Böylece içerik stratejinize yeni bir tat ve yeni bir renk kazandırmış olursunuz.
12. En İyi İçeriğin Yeniden Kullanılması
Bir şey çok işe yarıyorsa ondan daha fazla fayda almaya çalışmalısınız. En iyi blog yazılarınızı bir videoya dönüştürmeyi düşünebilirsiniz. En iyi olduğunuz bir konuda hedef kitlenize uygun gelecek bir şeyler üretmeye çalışabilirsiniz.
Bazen yapılmış onca şeyi yapmak çok daha iyi fikir olabilmektedir. Sadece içeriği oluştururken özgün ve farklı olmaya çalışmanız yeterli olacaktır. Böylece anlattığınız şey yeni bir fikir olmasa bile ilgi çekmeyi başaracaktır.
13. İlginin Anında Yakalanması
Oluşturduğunuz içerik mutlaka kalabalıktan sıyrılmalı ve doğru şekilde karşıdakinin ilgisini yakalamalıdır. Trafiğin masaüstü ortamdan mobil ortama doğru kaydığını düşünürseniz artık ilgiyi yakalama anlamında daha az şansa sahip olacağınızı unutmamalısınız.
İnsanlar mobil ortamda içerikleri çok daha hızlı bir şekilde tükettikleri için onların dikkatini anında yakalamayı başarmanız gerekir. Bunun için aşağıdaki örneklere göz atabilirsiniz:
- Bir video hızlı bir şekilde başlamalı ve insanların ilgisini çekmelidir.
- Bir görselin etkileşim sunacak şekilde olması gerekir.
- Bir başlık kolayca ilgi çekebilir olmalıdır.
- Bir site hızlı bir şekilde yüklenmeli ve değer sunmalıdır.
14. Farklı Biçimlerin Denenmesi
İçerik söz konusu olduğunda her zaman yeni şeyler denemeye açık olmalısınız. Örneğin düşük maliyetli olan yeni platformları veya biçimleri deneme yoluna gidebilirsiniz. Instagram Hikayeleri veya Canlı Yayın özelliği buna verilebilecek en doğru örneklerdir.
İnsanlar her zaman popüler olana ilgi göstermektedirler. Bu tür kanalları mümkün olduğunda yakından takip etmelisiniz. Hedef kitleniz ile uyumlu olmaları durumunda ilgili platformları ve biçimleri en iyi şekilde kullanmaya çalışmalısınız.
15. Videoların Kullanılması
Videolar her platformda eskisinden çok daha önemlidirler. Hemen hemen her sosyal platformda videoları görebilmen mümkündür. İçerik stratejiniz kapsamında videolar artık öncelik olmalıdır.
Videolar olmadan içerik stratejinizin işe yararlılığı önemli ölçüde azalacaktır. Özellikle kendin yap şeklinde olan ürün veya hizmetler satıyorsanız videolardan yararlanmanın farklı yollarını bulmaya çalışmalısınız.
16. İçeriklerin Farklı Kanallarda Kullanılması
Bir içerikte işe yarar bir niteliği farklı bir platformda aynı amaç için kullanabilirsiniz. Örneğin en iyi blog yazısı başlığınız aynı zamanda en iyi reklam başlığınız olabilecektir.
Çok paylaşılmış bir Facebook videosunu iyi bir blog yazısına dönüştürebilirsiniz. Çok fazla ziyaret alan bir site sayfasını Facebook için içeriğe dönüştürebilirsiniz.