SEO Analizi Nedir ve Nasıl Yapılır? (Giriş Seviyesi)
Bir siteyi optimize etmek, sitenin arama sonuçlarının ilk sayfasında ilk sıralarda yer alması için gerekli bir durumdur. Bunun için farklı özelliklerin bir araya geldiğini unutmamalı ve bir SEO analizi gerçekleştirmeye çalışmalısınız.
Sitenizin içindeki farklı faktörlerden oluşan site içi optimizasyon çalışmalarının kontrol edilmesi ve en iyi şekilde optimize edilmesi gerekir. Site dışı optimizasyon çalışmaları ise diğer sitelerin size gönderdiği bağlantılarla ilgilenen farklı faktörlerden ve teknik unsurlardan olur.
Hem site içi çalışmalar hem de site dışı çalışmaların sitenizin sıralama elde edebilmesi için önemlidir. Her birinin detaylı bir şekilde dikkate alınması önemlidir. Ancak asıl zorluk, tüm bu yönlerde sorunları bulabilmek ve onları düzeltmektir.
Bir site sürekli bakım ve ilgi gerektiren hassas bir nesnedir. Bize düşen iş, SEO analizi ile kullanıcılara arama sorgularında aradıklarını bulmalarına yardımcı olabilecek yararlı, etkili ve yüksek kaliteli içerik barından en iyileştirilmiş siteyi oluşturmaktır.
İçindekiler
- Sitenizin Trafiğinin Kontrol Edilmesi
- Google Search Console Kapsam Raporu
- Site Haritalarının Kontrol Edilmesi
- Tarama Anormallikleri
- Arama Motoru Sonuç Sayfası Kontrolü
- Robots.txt Onayının Gerçekleştirilmesi
- Site İçi Kontrol ve Düzenleme Yapılması
- Sayfalandırma Denetiminin Yapılması
- XML Site Haritası Kontrolünün Gerçekleştirilmesi
- Konum Denetiminin Yapılması
- Yapısal Veri Denetimi
- Dahili Link Denetimi
- Link Özellik Kontrolü
- Yetim Sayfaların Kontrolü
- SSL Denetimin Gerçekleştirilmesi
- Site Hızı Kontrolü
- AMP Kurulumu ve Hata Kontrolü
- Sonuç
Sitenizin Trafiğinin Kontrol Edilmesi
Trafik SEO çabalarının bir sonucudur. Yüksek hacimli bir anahtar kelime için arama görünürlüğünü iyileştirme şansınız olduysa, sitenizin trafik sayısının artış göstereceğinden emin olabilirsiniz. Bununla birlikte sabit trafikte düşüşü doğru okumak son derece önemlidir.
Trafik miktarının haftalık kontrolünü yapmanız gerekir. Ani düşüşler gördüğünüzde bir şeylerin yanlış gittiğini hemen anlamanız gerekir. Ancak herhangi bir şey yapmamanıza rağmen bu sorunla karşılaşmışta olabilirsiniz. Özellikle yeni bir yazı yayınladıktan sonra bu manzarayı görebilirsiniz.
Düşüşün nedeni ve nasıl araştırılacağı farklı bir konu olduğu için bu konuya burada değinmeyeceğim. Ancak, Google Analytics ile trafiğinizi düzenli olarak kontrol etmenin ne kadar önemli olduğunu anlamanız gerekir. Düzenli kontroller yapmazsanız krizlerle başa çıkamazsınız.
SEO analizi konusunda doğru adımlar atmak için trafik sayınızı düzenli olarak kontrol etmeyi alışkanlık haline getirin. Haftada iki kez trafik kontrolü yapmanızı öneririm. Bu SEO analizi için önemli bir temeldir. Trafiği kontrol etmeyi asla göz ardı etmemelisiniz.
Google Search Console Kapsam Raporu
Google Search Console, SEO analizi gerçekleştirmek isteyen hemen hemen herkes için önemli bir araçtır. Bu aracın tam olarak nasıl kullanılacağını öğrenmek şarttır. Bir SEO uzmanı olarak, Google’ın istediğiniz sayfaları arama sonuçlarında göstermesi son derece değerlidir.
Google Search Console’un kapsam raporu, Google’ın sayfalarınızı nasıl gördüğünü bilmenin ve sitenizdeki dizine eklenen sayfaları izlemenin en iyi yoludur. Burada aynı zamanda tarama hatalarını da görebileceksiniz. Böylece tarama hatalarını hemen düzeltme şansı elde edeceksiniz.
Site Haritalarının Kontrol Edilmesi
Site haritanız Google’ın taramasını istediğiniz tüm URL’leri içerir. Bu nedenle, söz konusu site haritasının Google’a gönderildiğinden ve doğru şekilde tarandığından emin olmalısınız. Search Console’a birden çok site haritası gönderebilirsiniz. Ancak çoğu zaman buna gerek yoktur.
1.000’den daha az sayfaya sahipseniz yalnızca bir site haritası göndermeniz daha iyi olacaktır. Siteniz 50.000’den daha fazla sayfaya sahipse, URL’leri daha iyi düzenlemek için site haritanızı birden çok site haritasına bölmek çok daha iyi bir fikir olabilecektir.
Birden fazla site haritasına sahip olmak tarama önceliklerinin değişmesi anlamına gelmez. Bu, sitenizi yapılandırmanın ve tarama botlarına sitenizin önemli bölümlerinin neler olduğunu söylemenin en doğru yollarından biridir.
- Gönderildi ve dizine eklendi – Bu raporun altında, site haritanızdaki tüm URL’leri görmeniz gerekir. Burada, test sayfaları veya resimler gibi dizine eklenmemesi gereken URL’ler görürseniz müdahale etmeyi düşünebilirsiniz.
- Dizine eklendi, site haritasında gönderilmedi – Bu rapor, kullanıcıların arama sonuçlarında görmesini istemediğiniz sayfaları gösterir. Bir site haritası göndermenize rağmen, Google yine de site haritanızda olmayan linkleri tarama yoluna gidebilecektir.
Tarama Anormallikleri
Google Search Console’da kapsam raporunun altında Google tarafından taranan ancak arama sonuçlarının dışında bırakılan sayfaları görebilirsiniz. Bunun nedeni noindex etiketi, robots.txt dosyası gibi bir sayfayı Google tarafından dizine eklenemez hale getirebilecek hatalar olabilir.
Burada önemli sayfalarınız olabileceği gibi bu raporu kontrol etmelisiniz. Önemli sayfalarınızda “Robots.txt tarafından engellendi” veya “Noindex etiketi tarafından hariç tutuldu” gibi notlar yer alıyorsa bu sayfalar için düzeltmeleri doğru şekilde yapmanız gerekir.
“Tarama anormallikleri” altındaki önemli sayfalar için Google’ın neden tarama ve dizine ekleme konusunda neden sorun yaşadığına ilişkin daha fazla ayrıntı görmek için Google Search Console’un URL inceleme aracını kullanarak kontroller gerçekleştirebilirsiniz.
Arama Motoru Sonuç Sayfası Kontrolü
SEO analizi gerçekleştirmeye çalışan pek çok SEO uzmanı bu adımı çoğu zaman unutur. Birçok kişi, sayfalarının arama motoru sonuçlarında nasıl göründüklerini kontrol etmeden site içi optimizasyon çalışmalarına yönelirler ve eksik veya hatalı sonuçlar elde ederler.
Bunu yapmak için Google’a gidin ve Google’ın sitenizin sahip olduğu tüm sonuçları göstermesi için “site:” arama komutunu kullanın. Bu, kullanıcıların sizi arama sonuçlarında nasıl gördüğünü bilmenin en harika yollarından biridir.
Çok uzun veya çok kısa olan ve yanlış yazılmış olan sayfa başlıklarını kontrol edin. Meta açıklamalar artık Google tarafından bir sıralama faktörü olarak kullanılmasa bile yine de güçlü bir tıklama oranı faktörüdür. Bu yüzden onları optimize etmeli ve kullanıcılar için cazip hale getirmelisiniz.
Robots.txt Onayının Gerçekleştirilmesi
Robotları hariç tutma protokolü veya standardı olarak adlandırılan robots.txt dosyası, arama motorunun sitenizdeki hangi sayfaların taranacağını belirlemek için aradığı en önemli şeydir. Bu nedenle dosyanın doğru şekilde yapılandırılmış olması gerekir.
Robots.txt dosyası SEO analizi için hayati öneme sahiptir. Çünkü küçük bir yanlış yapılandırma veya olası bir sorun sizin için daha büyük problemlerin ortaya çıkması anlamına gelebilecektir. SEO analiz sırasında bu dosyayı mutlaka doğru bir biçimde kontrol etmelisiniz.
Arama motorunun düzgün bir şekilde erişebildiğinden emin olacak şekilde robots.txt dosyasını test etmelisiniz. Bu sektördeki en iyi SEO uygulamalarından biridir. Robots.txt dosyanız eksikse, herkese açık sayfalarınızın tümü taranır ve arama motoru dizinine eklenir.
furkangokcol.com’da kullandığım robots.txt dosyamı hemen aşağıda paylaşıyorum.
User-agent: * Disallow: /wp-admin/ Allow: /wp-admin/admin-ajax.php User-agent: * Disallow: /?replytocom=* Sitemap: https://furkangokcol.com/sitemap.xml
Henüz bir robots.txt dosyası oluşturmamış durumdaysanız bir metin düzenleyici programı kullanarak onu oluşturabilirsiniz. Ancak temel düzeyde bir metin programı kullanmak çok önemlidir. Çünkü Microsoft Office araçlarını kullanmak ekstra soruna neden olabilecektir.
Robots.txt, tarama için alakasız URL’leri engellemeniz konusunda size yardımcı olabilir. Yazar sayfaları, yönetici kimlik bilgiler veya eklentiler gibi sayfaları engellemek, arama motorunun sitenizdeki daha önemli sayfalara öncelik vermesine yardımcı olur.
Site İçi Kontrol ve Düzenleme Yapılması
Sitenizin arama motorunda sahip olduğu varlığı farklı yönlerden kontrol ettikten sonra sitenizin asıl varlığını kontrol etmeye başlayabilirsiniz. SEO analizi için site içi detaylı kontrol etmek için Screaming Frog aracını kullanmanız gerekir.
Aradan aylar belki yıllar geçse bile veya siteniz aşırı derecede büyüse bile bu araç size en iyi şekilde yardımcı olmaya devam edecektir. Parametreleri siz belirlersiniz ve linklerin bozuk olup olmadığını bildirmek için giden linkleri tarama yoluna gidebilirsiniz.
Screaming Frog, SEO analizi konusunda size ekstra katkı sağlayacak araçların başında gelir. Site içi olan tüm faktörleri derleyerek size sunar. Böylece düzeltmek isteyeceğiniz hataları ve eksikliklerin bir listesini elde etmiş olursunuz. Screaming Frog şu faktörleri size sunacaktır:
- Protocol: Sayfalarınızın HTTP veya HTTPS olması
- Response Codes: Robots.txt tarafından engellenen sayfalardan sunucu hatalarına kadar tüm sayfalara ait yanıt kodları
- URL: URL’lerde alt çizgi, büyük harf, yinelenen metin vb. olup olmaması
- Page Titles: Sayfalarınızın başlık etiketleri hakkında bilmeniz gereken her şey
- Meta Description: Sayfalarınızdaki meta açıklamalar, yinelenen meta açıklamalar, meta açıklama uzunluğu vb. değerler
- Header Tags: Screaming Frog sadece H1 ve H2 başlık etiketlerini derleyip görüntüler
- Images: Görsellere ait alternatif metin, görsel boyutu vb. değerler
- Canonical: Sayfalarda kullanılan canonical etiketlerinin durumu
- Pagination: Sayfalarda kullanılan pagination etiketlerinin durumu
Sitenize ait sayfaların mevcut durumunu bilmek önemlidir. Çünkü kimsenin mükemmel olması mümkün değildir. Bir sayfanın birkaç yönünü optimize etmeyi unutmuş olabilirsiniz. Bu nedenle, sitenizin durumunu kontrol etmek için Screaming Frog gibi araçları kullanmalısınız.
Sayfalandırma Denetiminin Yapılması
Sayfalandırma denetiminin yapılması sayfalarınızın düzeniyle yoğun bir biçimde ilgili olan bir alanı kontrol etmekle ilgilidir. Bu yüzden söz konusu denetim SEO analizi çalışmalarınızı etkileyecektir. Sayfalandırma denetimi, sıralı sayfaları organize etme ve bunların hepsinin içeriğe bağlı olmasını sağlamak amacıyla yapılır.
Bu durum sadece site ziyaretçileri için yararlı olmakla kalmaz. Aynı zamanda arama motorlarına sayfalarınızın sürekliliğine sahip olduğunu belirten bir mesaj da yansıtır. Sayfalandırma özellikle içeriği birden fazla sayfaya bölmeniz gerektiğinde uygulanır.
Sayfalandırma özelliği genel olarak e-ticaret sitelerinde veya bir blog yazısı serisinde kullanılan ürün açıklamaları için kullanışlıdır. İçeriklerin birbirine bağlanması, arama motorunun sitenizin bu sayfa grubu için özel olarak optimize edildiğinin sinyalini gönderecektir.
Sayfalandırma konusunda nasıl ilerlersiniz? Dizideki her sayfanın başına rel=”prev” ve rel=”next” özelliklerini yerleştirmeniz yeterlidir. Screaming Frog gibi bir araç kullanarak bir denetim gerçekleştirebilirsiniz. Bunu yaparken, özelliklerin amacına hizmet ettiğinden emin olmalısınız.
Sayfalandırma denetimi, sitenizdeki içeriği en üst düzeye çıkaracak kullanıcıların bu bilgi parçalarını sindirmede harika bir deneyime sahip olmalarını sağladığından eksik veya yanlış yapılmamalıdır. Sayfalandırma, sayfa boyunca gezinme çabalarının artırılmasında oldukça yararlıdır.
XML Site Haritası Kontrolünün Gerçekleştirilmesi
XML site haritaları, sitenizin en önemli sayfalarını listeleyerek arama motorunun hepsini taramasına ve sitenizin yapısı hakkındaki anlayışı artırmasına izin verdiği için ekstra kullanışlı olurlar. Site haritaları modern dünyada varlık göstermek isteyen her site için bir zorunluluktur.
Site yöneticileri, sitelerinde tarama için kullanılabilir sayfaları vurgulamak için XML site haritalarını kullanırlar. Bu XML dosyası, URL’leri ilgili linklerin her biri hakkında ek meta verilerle birlikte listeler. Bu nedenle uygun bir SEO analizinde bunların kontrolü çok önemlidir.
XML site haritasını kontrol etmek kullanıcı deneyiminin her zaman olumlu bir not almasını garanti edecektir. Arama motorunun XML site haritanızı bulduğundan emin olmak için onu Google Search Console hesabınıza eklemiş olduğunuzdan emin olmanız gerekir.
Site haritanızda hata olup olmadığını kontrol etmek için Screaming Frog aracını kullanabilirsiniz. Aracı açın ve “List mode” seçeneğini aktif hale getirin. Sitemap.xml dosyanızın URL’sini girin ve “Download sitemap” butonuna tıklayarak site haritasını araca ekleyin.
Bu işlemden sonra Screaming Frog, site haritası dosyasında bulunan URL’leri onaylayacaktır. Tarama başlayıp bittikten sonra verileri CSV’ye aktarın veya “Status Code” değerine göre sıralama yapın. Böylece düzeltmeniz gereken hataların neler olduğunu görebilirsiniz.
Konum Denetiminin Yapılması
Google, kullanıcılarına yararlı, alakalı ve bilgilendirici sonuçlar sunmaya önem verir. Bu nedenle konum, kullanıcıların görüntüledikleri sonuçlar için önemli bir faktördür. “Böcek ilaçlama Almanya” diye arama yaparsanız Google size dünyadaki değil Almanya’daki ilgili sonuçları sunacaktır.
ccTLD, sitenizin hangi arama pazarında ve konumunda yer almak istediğini belirtmede önemli bir rol oynar. Örneğin, Almanya için bir site açıyorsanız .de uzantılı bir adrese sahip olmanız çok daha doğrudur. Böylece Almanya odaklı kullanıcıları hedefleme konusunda daha iyi sonuçlar elde edersiniz.
Ancak bu durumun bir dezavantajı vardır. Örneğin, .de uzantılı bir alan adıyla Google.de arama motorunda öne çıkabilirsiniz. Fakat Google.com.au gibi bir arama motorunda geri planda kalabilirsiniz. Standart bir TLD kullanmanız durumunda (.com gibi) Google, yayınladığınız içeriğe göre değerlendirme yapar.
Yapısal Veri Denetimi
Google’ın içeriği ve sitelerin amacını daha iyi anlayabilmesi için algoritmalarını sürekli geliştirdiği bir gerçektir. Google’ın sitenizi daha iyi anlayabilmesine yardımcı olabilmek adına yapısal verileri kullanma yaklaşımı burada kendisini gösterir.
Dünya genelinde site yöneticileri tarafından kullanılan en yaygın yapılandırılmış veri biçimi Schema.org kaynaklıdır. Yapısal verilerde genellikle varlıkları belirledikten sonra, herhangi bir hata olup olmadığını kontrol etmek için Google’ın Yapısal Veri Test Aracı’nı kullanabilirsiniz.
Ayrıca, yapısal verilerinizi uyguladıktan sonra, sitenizi taramak ve uygulamada herhangi bir hata olup olmadığını kontrol etmek için Screaming Frog aracını kullanabilirsiniz. Böylece hangi sayfalarda yapılandırılmış veri olup olmadığını kontrol edebilirsiniz.
Dikkat: Google 2020 Temmuz ayının ilk haftalarında Yapısal Veri Test Aracını kısa bir süre sonra kullanımdan kaldıracağını açıkladı.
Yapılandırılmış Veri Test Aracı kullanımdan kaldırılıyor. Yapılandırılmış verilerin Google Arama için doğrulanması amacıyla Google artık daha hassas ve işlem yapılabilir geri bildirim sağlayan Zengin Sonuçlar Testi‘nin kullanılmasını öneriyor.
Dahili Link Denetimi
Dahili linkler SEO’nun en önemli bileşenleridir. Bu yüzden bir SEO analizi gerçekleştirirken bunların atlanmaması çok önemlidir. Sitedeki sayfaların birbirine bağlı olması olması gerekir. Aksi taktirde alan adınızın değerini kaybetmiş olursunuz.
Dahili link denetimi özellikle kullanıcı deneyimine odaklanarak gerçekleştirilir. Çünkü yanlış yapılması durumunda site performansının düşmesi söz konusu olabilecektir. Sitenizde sayfalar birbirine bağlanacağı için sitenizdeki en değerli içeriği belirlemeniz gerekir.
Dahili linkler olası müşterileri dönüşüme ikna etmek için birer unsur olabilirler. Dahili link denetimi, URL’lerin siteniz ile alakalı olduğunu belirleme konusunda size yardımcı olmalıdır. Özellikle doğru protokol (HTTPS veya HTTP) sürümüne link verdiğinizden emin olmalısınız.
Link Özellik Kontrolü
Dofollow ve nofollow linkleri SEO sektöründe uzun zamandır tartışılan en önemli konulardan biridir. Bir kısım SEO çabalarına köstek olduğunu dile getirmektedir. Diğer bir taraf ise linklerin SEO çabaları için önemli olduğunun altını çizmektedir. Benim görüşüm ikincisini kapsar.
Nofollow özelliğini kullandığınız zaman arama motorlarına belirli linkten kaçınması gerektiği talimatını vermiş olursunuz. Nofowllow özelliği, bir sayfanın veya içeriğin yönlendirilmiş olan link ile ilişkisini sınırlandırma niteliğine sahiptir.
Nofollow linkler çoğunlukla blog tarzı sitelerde veya forum yorumlarında kullanılırlar. Bu sayede spam gönderi paylaşanların çabaları güçsüz görünmüş olur. Bir site yöneticisi olarak SEO analizi gerçekleştirirken bu tür linkleri kontrol etmek sizin görevinizdir. Bunun için sayfa kodunu incelemeniz yeterli olacaktır.
Yetim Sayfaların Kontrolü
Yetim sayfalar gerçek anlamda büyük bir sorun teşkil ederler. Herhangi bir SEO analizi sırasında bunların kontrol edilmesi şarttır. Bu sayfalar, kendilerine herhangi bir dahili link içermeyen sayfalardır. Botlar siteleri linkler aracılığıyla taradıkları için yetim sayfaları kolayca bulamazlar.
Yetim sayfaları kontrol etmek için SEMrush aracının Audit özelliğini kullanmalısınız. SEMrush Audit sayesinde yetim sayfaları anında bulabileceğinizi unutmamalısınız. Ancak bu rapora sadece Google Analytics, SEMrush hesabınıza bağlı olduğu zaman erişebilirsiniz.
Sitenizde yetim sayfalar bulunuyorsa, bu sayfaların herhangi bir öneminin olup olmadığını kontrol etmelisiniz. Eğer söz konusu sayfalar önemliyse, onları değerlendirmek ve dahili linkler eklemek bir sonraki adım olmalıdır. Bunu yapamıyorsanız onları yönlendirmeyi veya silmeyi düşünmelisiniz.
SSL Denetimin Gerçekleştirilmesi
Kullanıcılar için güvenlik Google’ın en önemli önceliklerinden biridir. 2014 yılında HTTPS protokolünün bir sıralama faktörü olduğu Google tarafından açıklanmıştır. Bu yüzden HTTPS protokolüne önem vermeli ve sitenizde bu protokolü kullanmaya çalışmalısınız.
SSL, kullanıcı tarayıcısının siteye bağlandığını ve bunu yaparken şifreli veya özel bir bağlantı kullandığını onaylar. SSL sertifikası almak son derece kolaydır. Bunu online olarak satın alabilir, etkinleştirebilir ve sonra yükleyebilirsiniz. Ayrıca Let’s Encrypt gibi ücretsiz olanları da kullanabilirsiniz.
Site Hızı Kontrolü
Site hızı önemli bir sıralama faktörüdür. Yavaş yüklenen bir site kullanıcıların pek ilgisini çekmeyecektir. Yavaş site hızı kullanıcı deneyimini etkilediği gibi sitenin sıralamasını da yakından etkiler. Dolayısıyla SEO analizi kapsamında site hızı kontrolü gerçekleştirmelisiniz.
Online ortamda çok sayıda site hızı kontrol aracı vardır. Bunlardan en önemlisi Google PageSpeed Insights aracıdır. Bu aracı kullanarak sitenizi analiz edebilirsiniz. Sitenizin hızı için masaüstü ve mobil olarak ayrı iki değer sunulacağını unutmamalısınız.
Siteniz masaüstü kullanıcılar için yeterince hızlı bir biçimde yüklense bile aynı durum mobil kullanıcılar için geçerli olmayabilir. Her ikisi için yapılacak hız geliştirmeleri farklılık göstermektedir. Sitenizin her ikisi için de optimize edildiğinden emin olmanız gerekir.
AMP Kurulumu ve Hata Kontrolü
Bir SEO analizi gerçekleştirmeyi düşünüyorsanız AMP kontrolü yapmanız büyük bir gerekliliktir. AMP, sitenizi mobil uyumlu hale getirmenin en harika ve en kolay yollarından biridir. Bir WordPress sitesi kullanıyorsanız AMP sayfaları oluşturmak, AMP eklentisini yüklemek kadar kolaydır.
Sitenizde AMP sayfaları varsa, Google Search Console size sitenizde taradıkları AMP sayfaları için ayrı bir rapor sunacaktır. Bunları Geliştirmeler sekmesinin altından kontrol edebilirsiniz. Böylece AMP sayfalarınızda sorun olup olmadığını anlayabilirsiniz.
Sonuç
SEO dünyasında ayakta kalmak için düzenli olarak SEO analizi gerçekleştirmeniz gerektiğini bilmelisiniz. Yukarıda bahsettiklerim bir SEO analizi gerçekleştirmek için size yol gösterecektir. Bu analizi yapmayı başaramazsanız veya es geçerseniz aradığınız büyümeyi elde edemezsiniz.
Çok sayıda arama algoritması güncellemesi geldiğini unutmamalısınız. Bunlar sektörün düzensiz olması ve rekabetin artması anlamına gelir. Dolayısıyla her zaman rekabete hazır hale gelmeniz gerekir. Bu nedenle kolayca erişilebilir çeşitli araçlarla SEO analizi yapmayı ihmal etmemelisiniz.
verdiğiniz bilgiler çok işimize yaradı teşekkür ederiz.devamu gelsin !
İnternetteki çopu seo analiz sitesi yanlış bilgiler veriyor, denetliyorum bende var olan şeyleri yokmuş gibi gösteriyor
Elinize sağlık güze bir içerik olmuş. Bu arada sitenizin temasına bayıldım 🙂
Çok teşekkür ederim. 🙂
ayrıca bir çok ücretsiz analiz programları da var
Verdiğiniz bilgiler için çok teşekkürler.