BacklinkSEO

Eskimeyen Soru: Link Oluşturmanın Geleceği Nedir

Link oluşturma kelimesi birçok SEO uzmanı ve pazarlamacı için kötü bir sözcüktür. Eğer link oluşturma yapan bir ajans olarak çalışıyorsanız bu durumda müşterileriniz sizinle çalışmayı bırakacaktır. Eğer bir firmada bu şekilde çalışıyorsanız bu durumda firma sizinle çalışmayı bırakacaktır. Eğer link oluşturma yapıyorsanız siteniz büyük bir ceza ile karşı karşıya kalabilir. Bundan faydalanıyor olsanız bile link oluşturma arama motoru optimizasyonu dünyasında kötü bir şey olarak görülür.

SEO uzmanları link oluşturmayı kötü olarak niteledikleri zaman onun kötü olduğunu kanıtlayacak bir biçimde hareket etmek zorunda kalırlar. Çünkü SEO dünyası hala eski link oluşturma günlerinden kendini kurtarmaya çalışmaktadır. Uzmanlar ise bir şekilde itibarlarını geri kazanmak zorunda oldukları için link oluşturmayı kötü olarak görmeye devam ederler.

Ancak her SEO uzmanı link oluşturmanın gerçekten işe yarayabileceğini bilmektedir. Link oluşturmanın geleceğini bu nedenle masaya yatırmak gerekmektedir. Ancak bunu yapmadan önce link oluşturmanın neden kötü ve neden iyi olduğunu anlatmak gerekecektir.

Link Oluşturmanın Kötü Tarafı

Link oluşturma birkaç yıl önce gerçekleştirilen klasik etik olmayan kurallardan oldukça etkilenmiştir.

Yıllar önce bir miktar para ödeyerek anında 200 link sahibi olabiliyordunuz. Hedef ise Google sıralamasında biraz daha üstlere çıkmaktı ve bunlar resmen SEO çalışmalarının çılgın dönemleri olarak nitelendirilmiştir. Bu yöntemi uygulayarak birinci sıraya kadar yükselmek gerçekten sıkıntı değildi. Neyi nasıl yapmanız gerektiğini bildiğiniz sürece parasını ödeyip istediğiniz sıraya çıkma şansına sahip olabiliyordunuz.

Ancak bu tamamen çöplükten oluşan bir şehir anlamına geliyordu. Google akıllıca davranarak önlemlerini almaya başladı. Algoritmalar bu şekilde alınan linkleri belirleme konusunda daha iyi duruma getirildi ve SEO uzmanları kendilerine sunulan sınırlara göre hareket etmek zorunda kaldılar.

Bugünlerde ise bu şekilde hareket ederek sıralamaya sahip olmanız neredeyse hayal durumunda ve hatta imkansız. Buna rağmen birçok kişi benzer taktikleri uygulamayı sürdürmeye çalışmaktadır ancak hepsinin sunduğu sonuç kısa vadeli olmaktadır. Karşılığında paranızı alan bu yöntemler bir süre sonra size ceza yığınları olarak geri dönmektedirler.

Birçok kişi zaman zaman bir uzman ile yola çıktıklarını ancak sitelerinin artık ceza almaya başladığını dile getirerek başkalarından yardım istemeye çalışır. Bunların örneklerini sıkça görebilirsiniz.

Bu tip durumların arkasındaki neden ise genellikle link oluşturmadır. Google yakaladığı siteye anında ceza kesmektedir. Link oluşturmanın kötü yanı işte budur. Link oluşturmanın bu yanını fark etmeye başladığınız zaman uzmanların söylediklerini daha iyi anlarsınız. Ancak bu hikayenin yarısıdır.

Link Oluşturmanın Gerekliliği

Link oluşturmadan söz ederken öncelikle ilkelerimizi belirlemememiz gerekir. Semantik ortamın doğası kendiliğinden dikenli bir şekildedir.

Diğer taraftan link oluşturma çöp olarak adlandırılan linklerin kullanımı ve etik olmayan tekniklerin gerçekleştirilmesi ile alakalı olabileceği gibi diğer taraftan etik kurallar çerçevesinde siteyi iyileştirmeye çalışmak ve bu yönde doğal olarak en iyi yöntemleri uygulamak ile ilgili olabilir.

SEO uzmanları ne yapmalıdır? Bunu dilediğiniz gibi nitelendirebilirsiniz. Önemli olan ilkelerinizi belirlemektir. Eğer daha kontrollü bir biçimde link kazanmaktan söz ediyorsanız veya bunun gibi yöntemleri kullanacaksanız bu durumda yapacaklarınız kusurlu olmayacaktır.

Peki bu neden bu kadar önemlidir? Çünkü link oluşturmanın iki farklı tanımı vardır. Birincisi 2011 yılından öncesine ait çöp linkler oluşturarak ilerleme yöntemidir ve bu kötü olan taraftır. İkincisi ise etik olan yöntemleri kullanarak link kazanmaya çalışmaktır ve bu iyi olan taraftır.

Aslında arama motorlarının algoritmaları hala büyük oranda elde edilen backlinkler üzerinden etkisini göstermektedir. Bunu Google tarafından sunulan site yöneticisi kılavuzunda açık bir şekilde görebiliriz. Bu kılavuz bize neyin iyi ve neyin kötü olduğunu anlatmaktadır.

Google çeşitli zamanlarda sorulan sorulara sürekli benzer cevapları yöneltmektedir. Örneğin, Google dostu bir site oluşturmak istiyorsanız diğer sitelerin size link vermesini sağlamanız gerekir. Bu Google tarafından oluşturulan kılavuzda yer almaktadır.

Diğer taraftan bir başka yazıda Google, site yöneticilerinin site sıralamasını yükseltmek için yüksek kaliteli sitelerden link almaları gerektiğini belirtmiştir.

Google algoritmanın nasıl çalıştığına yönelik soruda ise siteyi ziyaret eden tarayıcıların ilk olarak siteye gelen linklere baktığını dile getirmiştir. Yazılım yeni sitelere, mevcut sitelerdeki değişimlere ve ölü linklere göz atmaktadır.

Tüm bunlar Google tarafından dile getirilen pozitif durumlardır ancak negatif olarak nitelendirilebilecek ve özellikle çöp linklerden söz edilen açıklamalar da mevcuttur.

Google bunları iki farklı şekilde ele almıştır. Birincisinde bir siteden gelen doğal olmayan linkler ele alınırken, diğerinde ise doğal olmayan siteye yönlendirilen linkler belirtilmiştir.

Kısacası doğal olmayan linkler sitenize zarar verdikleri için kötü linkler olarak adlandırılırlar. Sitenize destek olan ve doğal yollarla oluşturulan linkler ise iyi linkler olarak nitelendirilirler.

Açıkçası arama karmaşık bir yapıdır ve sitenin sıralamasını etkileyecek birçok farklı faktör vardır. Gerçek olan durum budur ve daima gerçek olacaktır. Ancak doğal ve otorite sahibi sitelerden gelen linklerin bir sitenin sıralamasına etki edeceği de bir gerçektir.

Link Oluşturmanın Geleceği

Link oluşturmanın ne olduğuna yönelik bir temele sahip olduğumuza göre artık link oluşturmanın geleceğinden söz edebiliriz. Aşağıda altı maddede belirli konular ele alınmıştır ancak bundan daha fazlası olduğunu bilmeniz gerekir. Burada yer alanlar en etkili olanlardır ve önümüzdeki yıllarda link oluşturmada yaşanacak değişiklikleri açıklamaktadır.

Değerli okurlarım, backlink konusunda yeni nesil stratejileri özenle kaleme aldığım kategorime: https://furkangokcol.com/backlink/ bağlantısı aracılığı ile hemen ulaşabilirsiniz!

1. Linkler algoritmanın önemli bir parçası olmaya devam edecektir

Linkler bir arama faktörü olarak varlığını sürdürmektedir ve hiçbir yere gitmeyecektir. Algoritmanın içerisindeki durumları oldukça bütünleşik olduğundan kolayca çıkarılabilecek bir faktör değildirler. Linkler olmadan oluşturulacak bir algoritmadan söz edilebileceğini söylemek pek mümkün değildir.

2. Algoritma daima uygun olmayan link oluşturma yöntemlerine karşı olacaktır

Google 2014 yılının başlarında hala uygun olmayan link oluşturma yöntemlerine karşı yaptırımlar uygulayacağını göstermiştir. Bu tutum sürecektir. Penguin güncellemesinde yapılacak yeni düzenlemelerle algoritma daima çöp linkleri yakalamak için görevini sürdürecektir. Google daima çöp linklere karşı olacaktır. Bununla birlikte algoritmanın kötü olarak nitelendirilen linkleri tespit etmek için daha akıllıca hareket etmesi beklenmektedir.

3. Algoritma daha güçlü sinyaller bulmaya çalışmaktadır

Google linkleri sıralama faktöründen uzaklaştırmaya çalışmaktadır. Yapılan önemli algoritma değişikliklerinin tümü gereksiz ve çöp backlinklerle mücadele etmek için gerçekleştirilmiştir. Ancak bunun yanında linklerin yerini tutabilecek bir sıralama faktörü aranmaktadır. İçerik bu seçeneklerden ilkidir ve yüksek kaliteli, uzun ve iyi bir biçimde yazılım içerikler sitenin kalitesini belli etmektedir. Diğeri ise güvenlik durumudur ve Google HTTPS ile bağlantı sunan sitelerin sıralamasını yükseltmektedir.

4. Algoritma kaynak olarak belirtmeleri ve genel marka otoritesini görmek isteyecektir

Gelecek dönemlerde algoritmanın sitelerin kaynak olarak veya dipnot olarak belirtilme durumunu ve genel marka otoritesini dikkate alacağını belirtmek gerekmektedir. Kaynak olarak belirtilme algoritma içerisinde yer alan bir durumdur ancak önemini ve etkisini arttıracaktır. Diğer durum ise marka otoritesidir. Birçok SEO uzmanı bu konunun güçlü bir arama niteliği olacağını belirtmektedir. Markaların bilinirliği ve otoritesi artık klasik yöntemlere bağlı değildir, internet ortamındaki varlığı ve dijital alandaki referansları önemlidir.

5. Kullanıcıların arama yöntemlerinin gelişimi

Değişen tek şey Google değildir. Kullanıcılar da değişmektedir. Web ortamında gezmek için artık mobil cihazları kullanmaya başladılar. Giyilebilir teknolojiler daha yaygın hale dönüştü ve bunların hepsi klasik arama yöntemlerinin reddedilmesi anlamına gelmektedir. Kullanıcıların ne yöne doğru gittiği tam olarak bilinmese bile klasik arama yöntemlerinden artık uzaklaştıkları kesin. Tüm bunlar link otoritesinin ve sıralama faktörlerinin tanımlanmasında etkin rol oynayacaktır.

6. Sosyal aramalarda artış

Sosyal medya yeni Google olarak adlandırılabilir. Birçok kişi artık aramaları kullandıkları sosyal ağlarda gerçekleştirerek bilgiye ulaşmaya çalışmaktadır. Sosyal medya gelişim göstermeye devam etmektedir ve uzun vadede bizimle olmaya devam edecektir. Bununla birlikte sosyal medyanın sıralama sinyali olarak backlinklere ihtiyaç duymadığını belirtmek gerekir.

Sonuç

Önümüzdeki yıllarda linklerle uğraşmaya devam edeceğiz. Sürdürülebilir bir link oluşturma yöntemi uygulamaya çalışmak oldukça önemlidir. Burada tavsiye edilen durum etik olmayan link yöntemleri değildir. Aksine link oluşturma yöntemlerinden çok etkili bir biçimde içerik pazarlama gerçekleştirmeye vakit ayırmalı ve arama konusunda iyileştirmeler yapmaya çalışmalısınız.

Furkan GÖKÇÖL

Zamanın başlangıcında kendimi acil sağlık sektöründe geliştirmiştim. Ancak tam şu anda dijital pazarlama ve özellikle de arama motoru optimizasyonu konusunda kurumsal firmalara ileri düzey çözümler sunuyorum. Bütün bu yoğun serüvene istinaden şu an Nişantaşı Üniversitesi'nde Yeni Medya son sınıf; Psikoloji üçüncü sınıf öğrencisi olarak akademik hayatıma devam ediyorum.

İlgili Makaleler

43 Yorum

  1. Yine faydalı bir makale yine ” Furkan Gökçöl ” 🙂 tebrik ederim abi gerçekten çok faydalı bir makale 🙂

  2. Seo’da link kriteri farklı boyutlara geldi. Google sürekli algoritma güncellemeleri yaparak, linkleri kötü amaçlarda, kalitesiz bir şekilde kullanan kişilere önlemler alıyor. Daha fazla filtreden geçtiğini düşündüğüm backlink’ler, daha fazla zamanla analiz edilerek sonuçlar vermeye başladı. Zaten Google’ın uyguladığı spam cezalarındada artışlarda mevcut.

    Makale çok detaylı, açıklayıcı olmuş Furkan bey, yalnız okumak baya zaman aldı 🙂 emeğinize sağlık.

  3. Backlink konusunda bir çok soru var akıllarda bu yazı bazılarına cevap niteliğinde olmuş.

    Bodoslama dalmamalı uzun vadeli araştırma yapılmalı beyan ettiğiniz gibi.

  4. Link oluşturma konusunda bu çalışmalar hakkında birçok (sözde) SEO Uzmanı arkadaşlar sitelerinde yazıp çiziyor. Ancak çoğu da enteresan bir durum ki birbiriyle çelişen şeyler. Bu konuda ki bilgilendirmeniz için teşekkür ederim.

    Saygılarımla.

  5. Merhaba Furkan Bey, Link inşasının geleceği hakkında hazırladığınız içeriği çok beğendim. Bu tarz paylaşımlarınıza mutlaka devam etmenizi rica edeceğim. Sıkı takipçinizim.

  6. Bu zamana kadar link inşaası hakkında bu kadar detaylı bir açıklama görmedim. Keza link inşaalı bu güzel konuda, siz değerli dostlarıma bol dofollowlu linkler dileklerimle..

  7. Ellerinize Sağlık Yazılarınızı Okurken Neden Bu Kadar Eğleniyorum Bilmiyorum Ancak Çok Bilgili Ve Eğlenceli.

  8. link oluşturuyoruz elimizden geldiğince ama google bunu ne kadar önemsiyor belirsiz. Pagerank güncellemesi gelse keşke.

  9. Yine güzel bir yazı olmuş sayenizde bilgilendik, teşekkür ederiz. Ha bu arada yeni açılan web sitemize ziyaretinizi bekleriz efendim 🙂

  10. Link oluşturmak sitelere seo açısından çok önemli derecede fayda sağlıyor.

    Yazı çok aydınlatıcı olmuş teşekkürler.

  11. Hocam yazınızda HTTPS’li sitelerin yani SSL’i olan sitelerin google tarafından daha önemli olduğunu ve sıralamayı etkilediğini söylemişsiniz SSL genellikle alışveriş sitelerinde kullanılmaktadır yani benim kişisel bir sitem olsa bunda SSL kullanmam Google açısından benim kişisel sitemi daha yukarılara atarmı acaba ?

  12. Merhaba,gerek dil gerek içerik olarak harika paylaşımlar,teşekkürler.Eşim estetik cerrah.Site içeriklerini o yazıyor ben düzenliyorum.Bazen bazı sitelerden makalelerimizi kullanmak için izin istiyorlar.Kaynak göstereceklerini de yazıyorlar.Bunlara izin vermemiz link aldığımız anlamına mı gelir dolayısı ile bize yararı mı olur ,yoksa içeriğimizin birçok yerde yer almasına sebep olarak sitemizin değerini mi düşürür?

  13. yazınız çok faydalı oldu bu konuda birçok yazı okudum sizinki çok doyucu oldu emeğiniz için teşekkürler.

  14. Backlink oluşturma giderek önemini yitiriyor gibi. Şu sıralar sosyal medya ve trendler trafiği oldukça etkiliyor. Güzel bir yazı olmuş. Elinize sağlık.

  15. Teşekkürler hocam gayet başarılı anlatım olmuş elinize emeğinize sağlık, birazdan yorum backlinkleri hakkında makaleler bekliyoruz.

  16. Etkili Anlatım Ve Özgün Kalitenin Tek Makalede Buluşması Diyebilirim Ellerinize Sağlık.

  17. bilgilendirici ve akıcı bir yazı olmuş teşekkürler Furkan hocam blogunuzu büyük bir ilgiyle takip ediyorum yeni yazılar ne zaman gelecek acaba 🙂

  18. Hocam merhaba sitenizi uzun zamandır takip ediyorum size bir tavsiyem olacak sitenizi biraz daha hızlandırabilirmisiniz ? gerçekten çok yavaş.

    1. Merhaba Onur Bey, tavsiyelerinizi dikkate aldım.
      Tekrar kontrol edin lütfen web sitemi.

  19. Gerçekten çok faydalı bilgiler paylaşıyorsunuz başarılarınızın devamını dilerim Furkan Bey..

  20. Çok güzel ve çok faydalı bilgiler veriyorsunuz. Gerçekten bu yardımcı olmalarınız takdire şayan. Her zaman böylesi başarılı olmanız dilekleriyle

  21. Gerçekten çok faydalı bilgiler paylaşıyorsunuz başarılarınızın devamını dilerim. Alarm sistemleri ilgili sitemize verdiğiniz bilgiler ile geliştirmeye devam ediyoruz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu