Sitenizi Optimize Etmek İçin 10 Özel WordPress SEO Eklentisi
WordPress sitenizi Google ve Bing gibi arama motorları için optimize ettiğinizden emin olmak için özel önlemler aldınız mı? Henüz almadıysanız, işleri tersine çevirmenin asla güç olmadığını bilmelisiniz.
WordPress, sitenizi arama motorları tarafından sevilebilir hale getirmek için size yeterli zemini sunacaktır. Ancak sitenizin sıralamasını iyileştirmek için uygulayabileceğiniz birkaç SEO stratejisi daha vardır.
İçindekiler
WordPress Ne Kadar SEO Dostu?
Doğruyu söylemek gerekirse WordPress ilk adımınızı attığınız andan itibaren kolayca optimize edilebilir olarak tanımlanan SEO dostu bir içerik yönetim sistemidir. Bunun temel sebebi ise WordPress’in sunmuş olduğu çeşitli özelliklerdir:
- İçerik Oluşturma – WordPress bloguna düzenli içerik eklemek oldukça kolay ve oldukça keyiflidir. Sitenizde ne kadar yüksek kaliteli içerik varsa SEO için şansınız bir o kadar yüksek olacaktır.
- Standart SEO Dostu Özellikler – WordPress’in kullanıma hazır SEO özellikleri arasında özel kalıcı bağlantılar, temiz bir site yapısı (kategorilere içerik ekleme vb.) ve görsel optimizasyonu (alt metin vb.) gibi özellikler yer almaktadır.
- Temiz Kod – Bir WordPress geliştiricisi tarafından geliştirilmiş olan 5 yıldızlı WordPress temaları ve şablonları genellikle temiz ve SEO dostu bir kodla gelir. Elbette, bazı temalar diğerlerinden daha iyidir. Bu yüzden bir tane kullanmaya başlamadan önce sıkı bir araştırma yapmalısınız.
Bu standart özelliklerin yanı sıra, çeşitli WordPress SEO araçları ve eklentileri vardır. Bunlardan birkaçı herhangi bir WordPress sitesini bir SEO güç merkezine dönüştürmek için gerekli olabilir. WordPress sitenizi bu 10 harika SEO eklentisi ile optimize etmeye başlayabilirsiniz.
1. Yoast SEO
SEO eklentileriyle ilgili herhangi bir tartışma söz konusu olduğunda mutlaka kullanıcıların favorisi olan Yoast SEO eklentisinden bahsetmek gerekecektir. Binlerce 5 yıldızlı incelemeye sahip Yoast SEO eklentisi, aşağıdakileri içeren güçlü özelliklerin çeşitliliği nedeniyle genellikle nihahi SEO eklentisi olarak adlandırılan premium eklentilerden biridir:
- Dahili bağlantı önerileri
- Yönlendirme yöneticisi
- Anahtar kelime raporlarına odaklanma
- XML site haritaları
- İçerik ve sayfa analiz aracı
Yoast’ın sayfa analiz aracı, SEO’ya yeni başlayanlar için oldukça yararlıdır. Çünkü bu araç sayesinde bir sayfanın SEO dostu olup olmadığını anlayabilirsiniz. Bu araç, okunabilirlik, içerik uzunluğu, alt özellikler, odak anahtar kelimeler, anahtar kelime yoğunluğu, başlık etiketleri, meta açıklamalar, giden bağlantılar ve URL yapısı gibi tüm önemli SEO faktörlerini kontrol etmenizi sağlar:
Yoast SEO: https://yoast.com/wordpress/plugins/seo/
2. All in One SEO Pack
2007’den beri 45 milyondan fazla indirmeyle All in One SEO Pack, SEO’ya yeni başlayanlar için ideal eklentilerden biridir. Eklenti kendi içerisinde yer alan ek özelliklerle birlikte harika düzeyde zengin içeriklere sahip olabilmektedir. Bu WordPress eklentisi şunları sağlamaktadır:
- XML site haritası desteği
- Google AMP desteği
- Google Analytics desteği
- Yönlendirme yöneticisi
- Yerleşik API
- E-ticaret sitelerinde SEO entegrasyonu
- WooCommerce
- Otomatik meta etiketler
- Otomatik blog başlığı optimizasyonu
Gelişmiş kullanıcılar, uygun gördükleri zaman eklentinin varsayılan ayarlarını es geçerek özel blog başlıkları, başlık etiketleri, meta açıklamalar ve meta anahtar kelimeler oluşturabilirler.
Genel olarak All in One SEO Pack özellikle SEO’ya yeni başlayanlar için en ideal eklentilerden biridir. Becerilerinizin gerektirdiği kadar kontrol sağladığı unutulmamalıdır. Deneyim kazandıkça kendi A/B testinizi yapmak için eklentiye yavaş yavaş ek özellikler kazandırmayı düşünebilirsiniz.
All in One SEO Pack: https://wordpress.org/plugins/all-in-one-seo-pack/
3. Premium SEO Pack
Premium SEO Pack 24’ten fazla işlevsel modüle sahip birinci sınıf bir SEO eklentisidir. Eklentiyi kullanmak için tek seferlik 44$ ödeme yapmanız gerekmektedir. Eklentiyi satın aldığınız zaman şunları elde etmiş olursunuz:
- Odak anahtar kelime analizi
- Sayfa analizi ve SEO önerileri
- Sayfa raporları ve puanları
- Anahtar kelime önerileri
- Özel kalıcı bağlantılar
- W3C doğrulayıcı
- Facebook planlayıcısı
- 404 izleme
- Yerel SEO
- Video site haritası
- Toplu optimizasyon
Premium SEO Pack ucuz olmayabilir. Ancak görsel optimizasyon eklentileri, SERP izleme ve sosyal medya paylaşım entegrasyonu gibi özellikleri sayesinde WordPress sitelerinde kullanılabilecek güçlü bir SEO eklentisine dönüşmektedir. Ayrıca tam versiyonu satın almadan önce daha düşük versiyonu satın alarak modüller olmadan çeşitli denemeler yapabilirsiniz.
Premium SEO Pack: http://premiumseopack.com/
4. SEOPressor Connect
SEOPressor, sitenizden en kritik SEO verilerini almakta ve bunları sezgisel bir gösterge tablosunda sunmaktadır. Böylece WordPress sitenizin arama motoru görünürlüğü hakkında bir bakışta bilgi edinmenizi sağlamaktadır.
Bununla birlikte, eklenti anahtar kelime odaklı değil içerik odaklı veriler sunduğunu iddia etmektedir. Ayda 9$ karşılığında bir abonelik oluşturarak SEOPressor tarafından sunulan aşağıdaki temel özelliklere erişebilirsiniz:
- Otomatik dahili link oluşturma
- Dinamik tarayıcı kontrolü
- XML site haritası oluşturucu
- Okunabilirlik puanlaması
- Aşırı optimizasyon kontrolü
WordPress için bu eksiksiz SEO araç seti, bu listede yer alan ve kullanılabilecek en kolay araç değildir. Ancak arama motoru optimizasyonu hakkında kapsamlı bir anlayış geliştirmek istiyorsanız öğrenme eğrisinin üstesinden gelmeye değecektir. Ayrıca sonuçlardan memnun kalmazsanız 60 gün içerisinde paranızı geri alabilirsiniz.
SEOPressor Connect: https://seopressor.com/
5. WPtouch
WPtouch, WordPress için otomatik olarak basit, zarif ve daha da önemlisi hızlı bir mobil tema ekleyen bir eklentidir. WordPress için özellik dolu bir mobil eklenti olması açısından benzersizdir.
Google tarafından önerilen bu eklenti, sitenizin yalnızca Google’ın mobil uyumluluk testini geçmesini sağlamakla kalmaz, aynı zamanda tek bir kod satırını değiştirmeden sitenizin mobil olarak optimize edilmiş bir sürümünü oluşturmaktadır. Temel özellikler ise şu şekildedir:
- Kapsamlı Ayarlar – Eklentinin yönetim paneli ve WordPress özelleştirme aracı, mobil temalar seçmenize ve mobil kullanıcılara benzersiz açılış sayfaları sunmanıza olanak tanır.
- WordPress Hızı – WPtouch, temalarının “masaüstü ve esnek temalardan 5 kat daha hızlı” olduğunu iddia etmektedir.
- Sorunsuz Entegrasyonu – WPtouch, WordPress’in en iyi 30 eklentisini sorunsuz bir biçimde desteklemektedir.
- Optimize Kaynak Kullanımı – Eklenti düşük sunucu belleği kullanır ve 1.9 MB gibi düşük bir boyutta kurulum paketine sahiptir.
Günümüzün mobil öncelikli çağında bu WordPress eklentisini mutlaka kullanmayı düşünmeniz gerekir.
WPtouch: https://www.wptouch.com/
6. W3 Total Cache
W3 Total Cache, site hızı optimizasyonlarına odaklanan özel bir WordPress SEO eklentisidir. Bu açık kaynaklı eklenti, WordPress sitenizin SEO trafiğini ve kullanıcı deneyimini geliştirirken, sitenin çökmesine gerek kalmadan ziyaretçi trafiğinde bir artışı ölçeklendirmesine ve barındırmasına yardımcı olmaktadır. Eklentinin temel özellikleri şu şekildedir:
- Tema dosyaları, ortam kitaplığı ve WordPress’in içerik dağıtım ağı (CDN) entegrasyonu
- Özel sunucular, sanal özel sunucular ve paylaşımlı sunucular için destek
- Google AMP desteği
- SSL desteği
Google, site hızının kritik sıralama faktörlerinden biri olduğunu ve herhangi bir SEO denetiminde mutlaka kontrol edilmesi gerektiğini tekrarlamıştır. Bu eklenti kullanıcılarınıza yıldırım hızında bir deneyim sunmak için harika bir çözümdür.
W3 Total Cache: https://wordpress.org/plugins/w3-total-cache/
7. Broken Link Checker
Tüm SEO uzmanlarının bildiği en önemli şey çok fazla içeriğin çok fazla sayıda bozuk linke yol açmasıdır. WordPress sitenizde ne kadar fazla içerik varsa linkleri yönetmek bir o kadar zor olacaktır. Bu nokta, Broken Link Checker aracının devreye girdiği noktadadır.
Adından da anlaşılabileceği gibi Broken Link Checker eklentisi sitenizde bozuk linkleri bulan, içeriğe dokunmadan bu linkleri düzeltmenize veya kaldırmanıza izin veren ücretsiz bir WordPress SEO eklentisidir. Eklentinin temel özellikleri şu şekildedir:
- Yayınlarda ve yorumlarda otomatik link izleme
- Linklerin, yönlendirmelerin ve eksik görüntülerin algılanması
- E-posta ve gösterge tablosu bildirimleri
- URL’ler ve link metni için arama ve filtre işlevi
- Her bir gönderiye gitmek yerine bozuk linkleri bir kontrol panelinden onarma
Tüm bunları yapabilmek istiyorsanız ihtiyacınız olan tek şey Broken Link Checker eklentisidir.
Broken Link Checker: https://wordpress.org/plugins/broken-link-checker/
8. SEO Squirrly
30.000’den fazla yükleme ve 4.5 yıldız derecelendirmesi ile Squirrly’nni 200’den fazla özelliği ve WordPress araçları, içerik türlerinden bağımsız olarak yazmakla ilgilenen herkese içerik optimizasyonu konusunda kesinlikle yardımcı olacaktır. Bu eklentinin hem ücretsiz sürümü hem de aylık 19.99$ olan ücretli sürümü vardır.
- Kullanımı oldukça kolaydır.
- Eklenti kullanımı konusunda çok iyi kaynaklara sahiptir.
- Müşteri desteği son derece iyidir.
- Diğer araçlara göre daha hızlı bir biçimde çalışmaktadır.
- Ücretsiz sürüme erişim için herhangi bir kart bilgisine gerek yoktur.
Bu eklenti her türlü SEO probleminizi çözecektir. Düşük bir bütçeyle büyümek istiyorsanız işinizi geliştirecek ve tasarruf elde edeceksiniz. Eğer daha yüksek sıralama istiyorsanız SEO Squirrly kolayca kullanabileceğiniz bir araçtır. Onu günlük yaşamanıza dahil ederek fark yaratabilirsiniz.
SEO Squirrly: https://wordpress.org/plugins/squirrly-seo/
9. Media File Renamer
SEO’nun zaman duyarlı bileşenlerinden biri, büyük sitelerde geriye dönük olarak görselleri optimize etmektir. Optimize ederken yapmak istediğiniz dosya adlarını, alt nitelikleri ve resim başlıklarını optimize etmek istersiniz. Bunların hepsini yapmak çok büyük zaman kaybı anlamına gelmektedir.
Media File Renamer bu noktada devreye giren bir eklentidir. Eklenti, medya dosyalarının başlıklarını görsel başlığına göre otomatik olarak yeniden adlandırır. Görsel dosyaları yeniden adlandırıldığında sitedeki referanslar (yazılar, sayfalar, özel yazı türleri ve meta veriler) da güncellenmektedir.
Eklentinin ücretsiz versiyonunda otomatik bir yeniden adlandırma söz konusudur. El ile yeniden adlandırma ve birkaç ek seçeneğe daha ihtiyaç duyarsanız eklentinin Pro versiyonunu kullanmayı düşünebilirsiniz.
Media File Renamer: https://wordpress.org/plugins/media-file-renamer/
10. SEO Auto Image Tags
Tüm görsel dosyalarını zaten SEO’yu göz önünde bulundurarak adlandırıyor musunuz? Bununla birlikte görsel başlıklarını güncellemeniz mi gerekiyor? Bu durumda SEO Auto Image Tags eklentisini kullanabilirsiniz.
SEO Auto Image Tags eklentisi dosya adına bağlı olarak temiz ve anlaşılır alt metin ve görsel başlığı bilgilerini otomatik olarak dolduracaktır. Böylece görselleriniz SEO için tam anlamıyla optimize edilmiş olacaktır.
SEO Auto Image Tags: https://wordpress.org/plugins/seo-auto-image-tags/
Bu listede yer alan WordPress eklentilerini daha yakından incelediğiniz zaman sitenizin SEO dostu olup olmadığını kontrol etmenin gerçekten zahmetli bir iş olduğunu anlayacaksınız. Çünkü araçlar olmadan bunu yapabilmek maalesef çok kolay değildir.
Bir SEO eklentisinin size sunacağı fayda paha biçilemez değerdedir. Çünkü bu eklenti doğrultusunda optimize çalışmalarını daha kolay ve daha iyi bir şekilde yapabileceksiniz. Ancak sitenize aynı işlevi gören çok fazla sayıda eklenti yüklemekten kaçınmalısınız.
WordPress alt yapılı sitelerim var bu yazı çok iyi oldu benim için.
önerilerinizden özellikle yoast ve w3 total cache büyük oranda işime yaradı, bilgilendirme için teşekkürler.
Teşekkürler hocam, hız konusunda yaşadğım problemi verdiğiniz tavsiye ile çözdüm. Çok sağolun
Hocam rank math seo hakkında ne düşünüyorsunuz ?
Bu arada güzel yazınız için teşekkürler gayet açıklayıcı olmuş
Detaylı bir yazı olmuş
Merhaba nasılsınız umarım iyisinizdir bu gün kendi sitem olan kumas.org için araştırma yaparken Google de ilk sayfada senin siteye denk geldim yaklaşık 7.8 konu okudum sonra bir kaç arkadaş geldi onlarada gösterdim okuduğum konuları ben okumuş olduğun konuları evet ciddi anlamada hasseten faydalı gördüm tavsiye ettiğim arkadaşlarda pay yapılan konular çok güzel anlamlı bilgi verirci olduğunu söylediler siteye kaç kişi emek verdi bilmiyorum ama emek çok önemli verilen emeğin karşılığını almak daha güzel yapmış olduğunuz çalışmalardan dolayı tebrik ederim başarınız daim olsun el emeğiniz göz nurunuz olan konular devamı gelmesini temeli ederim saygılarımla KUMAŞÇI KEMAL
Kardeşim detaylı bir anlatım olmuş, kimse daha önce böyle anlatmamıştır.
işe yarayan eklentiler. ama bazıları birbirleriyle uyumlu değil sanırım ..
liste için teşekkürler.
Elinize sağlık güzel bir paylaşım olmuş.
Yoasttan rank math geçmek daha mantıklı aslında
WordPress üzerinde sadece Yoast SEO var sanıyordum. Fakat oldukça fazla eklenti varmış. Sayenizde yeni eklentinler de gördüm ve işime yarayacak ücretsiz eklentileri keşfettim. Bu konuyu bizimle paylaştığınız için teşekkür ederim.
Rica ederim, değerli yorumunuz için ben teşekkür ederim sizlere. 👏